Važnost popodnevnog kratkog sna – kajlule

San je jedan od fenomena našeg Stvoritelja, koji se uglavnom odvija u noći koja je stvorena i označena kao period počinka i odmaranja, dok je dan stvoren za privrjeđivanje i aktivnost.

Međutim, Poslanik Islama, Muhammed, s.a.v.s, nam je u hadisu preporučio kratak popodnevni odmor u obliku sna  koji se naziva kajlulom:“Prakticirajte kratak popodnevni san, jer šejtani to ne prakticiraju“! (Bilježi ga at-Tabarani). Zašto je to Poslanik preporučio?!

Nova naučna istraživanja su pokazala da kajlula – kratak popodnevni san u sklopu radnog vremena smanjuje opasnost od mnogih srčanih nedostataka i poremećaja, koji mogu biti katastrofalni. Istraživači tvrde kako kajlula izuzetno koristi srcu, njegovom radu i zaštiti od mnogih poremećaja. Kajlula, tvrde dalje istraživači, umanjuje depresiju i stres koji nastaju usljed dinamike posla i mnogih obaveza, kao što vrši naknadu nedovoljnog  sna u toku noći.

Pretjerano spavanje u toku noći ima štetne posljedice po rad srca, pa medicinari savjetuju prekidanje noćnog sna i prakticiranje nekih aktivnosti koje uravnotežuju rad srca i drugih organa. Posebno upozoravaju na opasnost predugog spavanja u toku noći, jer je to štetno po ukupno stanje ljudskog organizma.

Zato  je kajlula u nekim svjetskim firmama obavezan popodnevni način odmaranja i to na posebno uređenim zelenim površinama u blizini radnih mjesta.

Ostaje nam da razmislimo o savjetima i preporukama, te o praksi našeg  Poslanika, s.a.v.s, u smislu obavljanja noćnog namaza, popodnevne kajlule, ranog lijeganja i ranog ustajanja, kao i o njegovoj dovi  koju je upućivao Allahu za svoj ummet:“Allahu, molim Te podari bereket mome ummetu u ranim juranjim satima“!

Razmislimo i o mudrosti kur’anskog ajeta koji ukazuje na fenomen sna u toku noći i dana:“Jedan od Njegovih znakova je vaš san u toku noći i dana i vaše nastojanje da postignete Njegovu dobrotu. U tome su zaista znakovi za narod koji sluša“! (Ar-Rum, 23. Ajet).

Autor:Hamza Subašić

http://hamzasubasic.com

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.