Važnost popodnevnog kratkog sna – kajlule

San je jedan od fenomena našeg Stvoritelja, koji se uglavnom odvija u noći koja je stvorena i označena kao period počinka i odmaranja, dok je dan stvoren za privrjeđivanje i aktivnost.

Međutim, Poslanik Islama, Muhammed, s.a.v.s, nam je u hadisu preporučio kratak popodnevni odmor u obliku sna  koji se naziva kajlulom:“Prakticirajte kratak popodnevni san, jer šejtani to ne prakticiraju“! (Bilježi ga at-Tabarani). Zašto je to Poslanik preporučio?!

Nova naučna istraživanja su pokazala da kajlula – kratak popodnevni san u sklopu radnog vremena smanjuje opasnost od mnogih srčanih nedostataka i poremećaja, koji mogu biti katastrofalni. Istraživači tvrde kako kajlula izuzetno koristi srcu, njegovom radu i zaštiti od mnogih poremećaja. Kajlula, tvrde dalje istraživači, umanjuje depresiju i stres koji nastaju usljed dinamike posla i mnogih obaveza, kao što vrši naknadu nedovoljnog  sna u toku noći.

Pretjerano spavanje u toku noći ima štetne posljedice po rad srca, pa medicinari savjetuju prekidanje noćnog sna i prakticiranje nekih aktivnosti koje uravnotežuju rad srca i drugih organa. Posebno upozoravaju na opasnost predugog spavanja u toku noći, jer je to štetno po ukupno stanje ljudskog organizma.

Zato  je kajlula u nekim svjetskim firmama obavezan popodnevni način odmaranja i to na posebno uređenim zelenim površinama u blizini radnih mjesta.

Ostaje nam da razmislimo o savjetima i preporukama, te o praksi našeg  Poslanika, s.a.v.s, u smislu obavljanja noćnog namaza, popodnevne kajlule, ranog lijeganja i ranog ustajanja, kao i o njegovoj dovi  koju je upućivao Allahu za svoj ummet:“Allahu, molim Te podari bereket mome ummetu u ranim juranjim satima“!

Razmislimo i o mudrosti kur’anskog ajeta koji ukazuje na fenomen sna u toku noći i dana:“Jedan od Njegovih znakova je vaš san u toku noći i dana i vaše nastojanje da postignete Njegovu dobrotu. U tome su zaista znakovi za narod koji sluša“! (Ar-Rum, 23. Ajet).

Autor:Hamza Subašić

http://hamzasubasic.com

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker