Veličanstven doček Erdogana u sudanskom parlamentu /VIDEO/

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas tokom posjete Sudanu da Turska s tom zemljom želi povećati obim bilateralne trgovine na 10 milijardi dolara.Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas tokom posjete Sudanu da Turska s tom zemljom želi povećati obim bilateralne trgovine na 10 milijardi dolara.

“Moramo povećati obim trgovine na milijardu, a zatim i na deset milijardi dolara. Moramo poduzeti odgovarajuće mjere za to”, izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za medije s sudanskim kolegom Omarom al-Bashirom.

Prema podacima Turskog statistističkog instituta, ukupna trgovinska razmjena između Turske i Sudana trenutno iznosi oko 500 miliona dolara.

Erdogan je takoše izjavio da se sa sudanskim kolegom složio oko potrebe uspostavljanja strateškog vijeća na visokom nivou za povećanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Kako je kazao, Turska je svjesna ekonomskog potencijala Sudana te ohrabruje turske biznismene da investiraju u Sudan.

U okviru posjete turskog predsjednika Sudanu, danas je potpisano 13 sporazuma koji se odnose na odbrambenu saradnju, rudarstvo, poljoprivredu, šumarstvo, nauku, obrazovanje, turizam, životnu sredinu, pružanje podrške malim preduzećima i uspostavljanje strateškog vijeća.

Erdogan je s al-Bashirom razgovarao i o jerusalemskom pitanju.

“Jerusalem je pitanje koje se tiče cijelog čovječanstva. Mi ćemo nastaviti podržavati Palestince. UN je dužan motriti pitanje Jerusalema”, rekao je turski predsjednik.

Erdogan se nakon toga obratio i sudanskom parlamentu i ponovo potvrdio podršku Turske toj zemlji.

Istakao da se Sudan pokazao kao “odgovoran član” međunarodne zajednice svojom “konstruktivnom aktivnom spoljnom politikom prema sigurnosti i stabilnosti regiona”.

(saff.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.