Veseli: Za stvaranje vojske Kosova imamo podršku saveznika

Predviđeno je da se puna funkcionalizacija vojske Kosova ostvari u roku od deset godina.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je kako za transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova tamošnje vlasti imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih partnera.

“Imat ćemo podršku SAD-a i naših zapadnih partnera. Djelovat ćemo u saradnji s njima”, kazao je Veseli za prištinsku kablovsku televiziju T7.

On je rekao kako donošenje zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga nema za cilj provokaciju ili podsticanje sukoba.

“Vojska Kosova će biti vojska mira i partnerstva s NATO-om. Nemamo za cilj provokacije, niti podsticanje sukoba”, kazao je.

U proceduri tri zakona

Predsjedništvo Skupštine Kosova je u ponedjeljak odlučilo da se na sjednici od 14. decembra razmotre i usvoje tri zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, ali bez promjene naziva.

Skupština treba usvojiti zakon o Ministarstvu odbrane Kosova, zakon o bezbjednosnim snagama Kosova i zakon o službi u Kosovskim sigurnosnim snagama.

Protiv usvajanja zakona su zvanični Beograd i Srpska lista, dok je međunarodna zajednica zahtjevala da se transformacija izvrši preko ustavnih promjena, što zbog protivljenja Srpske liste sada nije moguće.

Predviđeno je da se puna funkcionalizacija vojske Kosova ostvari u roku od deset godina.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.