Video: Požari se šire velikom brzinom u Kaliforniji

Hiljade ljudi je evakuirano zbog požara širom Kalifornije, vlasti smatraju da su neki požari namjerno podmetnuti.

Snažan požar koji se širi velikom brzinom na području južne Kalifornije, za koji se vjeruje da ga je podmetnuo piroman, prisilio je više od 3.000 stanovnika planinskih naselja da napuste svoje domove u četvrtak.

Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je u četvrtak vanredno stanje u okruzima Shasta i Riverside zbog požara čije širenje potiču temperature iznad 37 stepeni Celzijusa, jaki vjetrovi i niska vlaga, prenosi Hina.

U okrugu Riverside, istočno od grada Hemeta, u srijedu je izbilo nekoliko požara za koje su vlasti osumnjičile 32-godišnjeg Brandona McGlovera.

Protiv jednog od pet glavnih požara, onoga u Cranstonu, koji je zahvatio 1.900 hektara i uništio najmanje pet domova, bori se gotovo 700 vatrogasaca.

U sjevernoj Kaliforniji, požar je natjerao hiljade stanovnika da napuste svoje domove dok su vatrogasci pokušavali zaustaviti njegovo širenje na planinskom području Shasta.

Vatra iz Fergusona, koja je zahvatila 17.500 hektara, prisilila je Nacionalni park Yosemite da zatvori središte za posjetitelje dok se dolina puni crnim dimom, udaljena 275 km istočno od San Francisca.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.