Video: Prvi međuzvjezdani asteroid oduševio naučnike

Asteroid ʻOumuamua, izduženog oblika cigare, projurio je kroz Sunčev sistem brzinom 64.000 km/h.

Naučna analiza otkrila je da je asteroid neobično izduženog oblika prvo nebesko tijelo iz međuzvjezdanog prostora koje je prošlo kroz naš Sunčev sistem.

Asteroid su 19. oktobra prvi put primijetili istraživači na Havajiima koristeći se teleskopom Pan-STARRS 1. Nazvali su ga “ʻOumuamua”, što na havajskom znači “glasnik izdaleka koji stiže prvi”.

Analiza rađena proteklog mjeseca otkrila je da ʻOumuamua ima nepravilan oblik koji liči na cigaru, dug je približno 400 metara, što ga razlikuje od ostalih asteroida pronađenih u našem Sunčevom sistemu.

Astronom Ralk Kotulla s Univerziteta Wisconsin–Madison nazvao ga je “stvarno rijetkim objektom” koji juri kroz naš sistem neviđenom brzinom 64.000 km/h.

[Izvor: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory]

“Ovo nebesko tijelo kreće se velikom brzinom. Nije vezan za Sunce [poput asteroida u našem Sunčevom sistemu]”, izjavio je Kotulla u saopćenju. “Njegova orbita ne dovodi ga ni blizu glavnih planeta.”

“Decenijama smo teoretizirali o postojanju ovakvih međuzvjezdanih nebeskih tijela i sada prvi put imamo dokaz da ona postoje,” rekao je Thomas Zurbuchen, pomoćnik administratora NASA-inog Odjela za naučne misije u Washingtonu. “Historijsko otkriće otvara novi prozor proučavanju formiranja solarnih sistema van našeg.”

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.