Vijeće muftija Rijeseta IZ usvojilo Sandžačku deklaraciju

Na sjednici održanoj 30.10.2018. godine (21. safer 1440. h.g.) u Novom Pazaru,

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

donijelo je

  SANDŽAČKU DEKLARACIJU

O  JEDINSTVU MUSLIMANA

I

Bošnjaci su autohtoni narod i zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku sa izuzetno bogatom kulturom i višestoljetnom tradicijom.

II

Vjera islam, bosanski jezik i domovina temeljne su odrednice Bošnjaka.

III

Očuvanje vjerskog i nacionalnog jedinstva obaveza je svakog Bošnjaka i svih bošnjačkih institucija i organizacija.

IV

Islamska zajednica je stožerni čuvar jedinstva Dina i Ummeta.

Očuvanje jedinstva Islamske zajednice stroga je obaveza svih muslimana i muslimanki i bošnjačkih institucija i organizacija.

V

Islamska zajednica u Srbiji predvođena Mešihatom sa sjedištem u Novom Pazaru sastavni je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jedina je tradicionalna vjerska zajednica muslimana na području Sandžaka i Srbije sa punim šerijatskim i institucionalno-pravnim legalitetom i legitimitetom.

VI

Pozivamo braću i sestre, džemate i imame koji djeluju izvan okvira Islamske zajednice u Srbiji da se vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice kako bismo podjele i neslaganja ostavili iza nas.

VII

Vijeće muftija poziva državne organe i političke organizacije da poštuju slobodu vjere i autonomnost Islamske zajednice.

VIII

Ustrajavajući u svojoj misiji, Islamska zajednica će na područjima svog djelovanja nastaviti sa promoviranjem očuvanja mira, stabilnosti, unapređenja općeg društvenog prosperiteta i međureligijskog dijaloga te biti konstruktivan partner državnim organima i drugim društvenim faktorima na putu unapređenja općeg dobra.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.