Vijeće UN-a za ljudska prava usvojilo četiri rezolucije za Palestinu

Većina zemalja članica podržala je rezolucije i o ilegalnim izraelskim naseljima i pravu palestinskog naroda na samoodređenje.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava usvojilo je četiri rezolucije u vezi s Palestinom, javlja WAFA.

Većina zemalja članica u Ženevi je podržala slijedeće rezolucije – Izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem, su ilegalna; Pravo palestinskog naroda na samoodređenje; Stanje ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem i Osiguranje kazne i pravde za sva kršenja međunarodnog prava na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem.

Dvodržavno rješenje

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki pozdravio je ovakvo glasanje i zahvalio zemljama koje su glasale u korist ove četiri rezolucije.

Pozvao je zemlje svijeta da poduzmu vidljive korake, te da ne daju samo saopćenja kako bi zaštitili narod Palestine i postigli dvodržavno rješenje.

“Palestinska diplomatija će štititi prava palestinskog naroda i nastavit će sarađivati sa zemljama svijeta u cilju okončanja izraelske okupacije teritorije Države Palestine, s glavnim gradom Jerusalemom”, kazao je al-Malki u saopćenju za medije.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker