Vijeće UN-a za ljudska prava usvojilo četiri rezolucije za Palestinu

Većina zemalja članica podržala je rezolucije i o ilegalnim izraelskim naseljima i pravu palestinskog naroda na samoodređenje.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava usvojilo je četiri rezolucije u vezi s Palestinom, javlja WAFA.

Većina zemalja članica u Ženevi je podržala slijedeće rezolucije – Izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem, su ilegalna; Pravo palestinskog naroda na samoodređenje; Stanje ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem i Osiguranje kazne i pravde za sva kršenja međunarodnog prava na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem.

Dvodržavno rješenje

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki pozdravio je ovakvo glasanje i zahvalio zemljama koje su glasale u korist ove četiri rezolucije.

Pozvao je zemlje svijeta da poduzmu vidljive korake, te da ne daju samo saopćenja kako bi zaštitili narod Palestine i postigli dvodržavno rješenje.

“Palestinska diplomatija će štititi prava palestinskog naroda i nastavit će sarađivati sa zemljama svijeta u cilju okončanja izraelske okupacije teritorije Države Palestine, s glavnim gradom Jerusalemom”, kazao je al-Malki u saopćenju za medije.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.