Više ništa neće biti isto: Android moramo da platimo

Izvor: b92.net

Američki IT gigant mijenja način izdavanja dozvola za korišćenje Android aplikacija u Evropi. Preciznije, Google će proizvođačima Androida naplaćivati aplikacije.

Tako, kao što je ranije najavio njegov izvršni direktor Sander Pičai, Google planira prvi put da naplati Play Store i druge Google aplikacije.

Odluka je uslijedila nakon presude iz jula, u kojoj je EK odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga spriječila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru Android operativnog sistema, te na taj način uništi konkurenciju.

To znači da će zainteresovani proizvođači ubuduće morati da plaćaju za određene stavke, poput Play Store, koji se smatra vitalnim središtem Androida, ali je prije svega servis kompanije Google.

Osnova Android operativnog sistema ostaće besplatna i ‘open-source’, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Evrope žele Play Store i Google aplikacije moraće da plate određene nadoknade. Tako će Play Store, kao i mnoge aplikacije poput Gmail i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom.

Proizvođači Android uređaja sa područja Evrope će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Google aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, te da u svoje uređaje uključe sve pomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.