Vlada CG ukinula naknade majkama

Desilo se ono zbog čega je strahovalo 21.600 korisnica naknade za troje i više djece! Vlada Crne Gore je po nalogu Ustavnog suda ukinula naknade i obavezala se da u roku od 90 dana predloži novo rješenje za ove žene koje su ostvarivale to pravo.

Ovu informaciju saopštio je ministar finansija Darko Radunović. U naredna tri mjeseca dobijaće umanjene naknade, a nakon toga država će donijeti odluku o nekoj vrsti socijalne pomoći.

– Vlada je pristupila izradi zakona o sprovođenju odluke Ustavnog suda kojim se utvrđuje pravni status korisnica tih naknada, i otklanjaju diskriminatorske posljedice primjene neustavnih odredaba, a samim tim pravednija raspodela sredstava socijalnih fondova – kazao je Radunović.

Zakonom je, kako ministar objašnjava, predviđeno da korisnice koje su pravo na naknadu ostvarile po osnovu radnog staža, a kojim je radni odnos prestao i koje su tri mjeseca prije toga imale prosječnu zaradu do dvjesta eura, primaju neto iznos od 193 eura mjesečno, uvećan za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Neto iznos 264 eura mjesečno, uvećan za doprinose, primaće korisnice naknada koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa zarađivale prosječno od 200 do 350 eura, a neto iznos od 336 eura za one koje su zarađivale više od 350 eura. Za ovu grupu predviđeno je da se obezbijede sredstva za isplatu doprinosa za PIO za vrijeme dok su ostvarivale pravo na naknade, dodao je Radunović. – Korisnice starosti od 55 do 61 godine, naknadu u bruto iznosu primaju od sticanja uslova za odlazak u penziju, dok one starosti od 45 do 55 godina naknadu primaju pet godina, a one od 33 do 45 godina – tri godine.

Žene koje su u trenutku ostvarivanja tog prava bile korisnice prava na penziju, vraćaju se kod Fonda PIO radi uspostavljanja korišćenja prava na penziju.

– Korisnice naknada koje su pravo ostvarile po osnovu radnog staža, a u trenutku ostvarivanja ovog prava su se nalazile na evidenciji nezaposlenih i dobijale su neke naknade u raznim iznosima i po raznim osnovama, zadržavaju svoje pravo i moći će da ga ostvare kod Zavoda za zapošljavanje, dok one koje su bile korisnice prava na penziju, vraćaju se kod Fonda PIO radi uspostavljanja korišćenja prava na penziju – dodao je ministar.

Korisnice koje su svoje pravo ostvarile po osnovu evidencije na Zavodu, i koje su svoje pravo ostvarivale po osnovu materijalnog obezbjeđenja porodice to će pravo zadržati, dok će ostale biti upućene na evidenciju nezaposlenih.

OPTEREĆENjE

DARKO Radunović, ministar finansija, kazao je da je mjesečno opterećenje državnog budžeta prije ovih izmjena bilo 4,2 miliona eura, a nakon usvajanja novog zakona biće 2,5 miliona. Tako će država uštediti 1,7 miliona eura.

PREVARA

– PREVARENO je 22.000 žena! To je 22.000 porodica koje su dovedene u situaciju da svoje dane provode u nevjerici, slušajući svakodnevno razna saopštenja, prekrajanje odluka, kojima ni pravnici ne mogu ući u trag, poručile su žene iz Koordinacionog odbora.

(Novosti)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.