Vraćanje vjeroučitenja na svoja radna mjesta

Piše: dr Mersada Nuruddina Agović

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nailazi na problem vraćanja vjeroučitelja na svoja radna mjesta, jer su mnoga ta mjesta u određenom kriznom periodu u zemlji zauzeli nekompetentni vjeroučitelji iz paravjerske tvorevine, što za ovaj problem država mora naći rješenje u što kraćem roku. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podržava samo rad vjeroučitelja koji je stručan i kvalificiran za izvođenje nastave iz predmeta Islamska vjeronauka.

Predmet Islamska vjeronauka zalaže se za promociju i prenošenje pozitivnih vrijednosti u društvu, više od bilo kojeg drugog predmeta, radeći na izgradnji ličnosti učenika koji će postati koristan član društva u cjelini. Ona promoviše borbu za mir, suživot, razumijevanje, toleranciju, solidarnost i gradi ličnost učenika da bude humanista u svijetu u kojem živi. Učenici lahko savladavaju nastavno gradivo iz vjeronauke, jer vjeroučitelj u svom radu koristi razne savremene metode, multimedijalne prezentacije, demonstracije, grafičke i ilustrativne radove, nastavne listiće, udžbenike, knjige, plakate, laptope, projektore, grafofolije. On prisustvuje brojnim seminarima i kontinuirano radi na svom stručnom usavršavanju kao profesionalnoj obavezi.

Predmet Islamska vjeronauka promoviše uvjerenje da treba čuvati svoj identitet, a poštivati tuđi, spremna je na dijalog sa ostalim znanostima i teorijama, stavlja dobrobit djeteta u prvi plan, radi na prevenciji zloupotreba droga, alkohola, cigareta i drugih poroka, kao i na promociji čuvanja zdravlja i života, radi na prevenciji bluda, maloljetničke delikvencije, klađenja na kladionicama i sl. Putem dužnosti i obaveza uređuje odnos prema Bogu, samome sebi, roditeljima, rodbini, komšijama, zajednici, domovini, prirodi.
Vjeroučitelj je spreman da traga za što boljim i uspješnijim odgojno-obrazovnim sadržajima moralno-etičke i didaktičke vrijednosti, spreman je za učešće u pedagoškim istraživanjima i drugim aktivnostima za unapređenje i razvoj nastave, vodi računa o afinitetima i predispozicijama učenika, pospješuje njihov rad, motiviše ih, hvali, nagrađuje.

Stručan i kvalificiran vjeroučitelj ima veoma dobru saradnju sa roditeljima ili starateljima učenika, uspješno se uklapa u cjelinu nastavnog procesa, radnog kolektiva škole i spreman je da bude učesnik, inicijator ili organizator u brojnim školskim manifestacijama, humanitarnim akcijama, ekskurzijama. U multikulturalnoj sredini vjeroučitelj je dobar poznavalac i drugih kultura. On poučava i svojim ličnim primjerom, kao uzor drugima, radi na jačanju volje učenika da čine dobro i odupiru se zlu svih vrsta. Na kraju, manji je rizik da učenik postane žrtva nekih uličnih ”duhovnih učitelja”, tzv. ”šejhova sa interneta” i sl. kad je u legitimnoj školi, kroz nastavni program koji je odobrila Islamska zajednica, tačno naučio šta mu dopušta ili ne dopušta njegova vjera. Nadamo se da će vlasti u Srbiji razmotriti ove argumente i spriječiti svaku nekvalificiranu i nestručnu osobu da predaje ovaj važni predmet, te da će ubuduće nastavu iz Islamske vjeronauke izvoditi samo oni vjeroučitelji koji posjeduju certifikate dodijeljene od strane Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.