Vraćanje vjeroučitenja na svoja radna mjesta

Piše: dr Mersada Nuruddina Agović

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nailazi na problem vraćanja vjeroučitelja na svoja radna mjesta, jer su mnoga ta mjesta u određenom kriznom periodu u zemlji zauzeli nekompetentni vjeroučitelji iz paravjerske tvorevine, što za ovaj problem država mora naći rješenje u što kraćem roku. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podržava samo rad vjeroučitelja koji je stručan i kvalificiran za izvođenje nastave iz predmeta Islamska vjeronauka.

Predmet Islamska vjeronauka zalaže se za promociju i prenošenje pozitivnih vrijednosti u društvu, više od bilo kojeg drugog predmeta, radeći na izgradnji ličnosti učenika koji će postati koristan član društva u cjelini. Ona promoviše borbu za mir, suživot, razumijevanje, toleranciju, solidarnost i gradi ličnost učenika da bude humanista u svijetu u kojem živi. Učenici lahko savladavaju nastavno gradivo iz vjeronauke, jer vjeroučitelj u svom radu koristi razne savremene metode, multimedijalne prezentacije, demonstracije, grafičke i ilustrativne radove, nastavne listiće, udžbenike, knjige, plakate, laptope, projektore, grafofolije. On prisustvuje brojnim seminarima i kontinuirano radi na svom stručnom usavršavanju kao profesionalnoj obavezi.

Predmet Islamska vjeronauka promoviše uvjerenje da treba čuvati svoj identitet, a poštivati tuđi, spremna je na dijalog sa ostalim znanostima i teorijama, stavlja dobrobit djeteta u prvi plan, radi na prevenciji zloupotreba droga, alkohola, cigareta i drugih poroka, kao i na promociji čuvanja zdravlja i života, radi na prevenciji bluda, maloljetničke delikvencije, klađenja na kladionicama i sl. Putem dužnosti i obaveza uređuje odnos prema Bogu, samome sebi, roditeljima, rodbini, komšijama, zajednici, domovini, prirodi.
Vjeroučitelj je spreman da traga za što boljim i uspješnijim odgojno-obrazovnim sadržajima moralno-etičke i didaktičke vrijednosti, spreman je za učešće u pedagoškim istraživanjima i drugim aktivnostima za unapređenje i razvoj nastave, vodi računa o afinitetima i predispozicijama učenika, pospješuje njihov rad, motiviše ih, hvali, nagrađuje.

Stručan i kvalificiran vjeroučitelj ima veoma dobru saradnju sa roditeljima ili starateljima učenika, uspješno se uklapa u cjelinu nastavnog procesa, radnog kolektiva škole i spreman je da bude učesnik, inicijator ili organizator u brojnim školskim manifestacijama, humanitarnim akcijama, ekskurzijama. U multikulturalnoj sredini vjeroučitelj je dobar poznavalac i drugih kultura. On poučava i svojim ličnim primjerom, kao uzor drugima, radi na jačanju volje učenika da čine dobro i odupiru se zlu svih vrsta. Na kraju, manji je rizik da učenik postane žrtva nekih uličnih ”duhovnih učitelja”, tzv. ”šejhova sa interneta” i sl. kad je u legitimnoj školi, kroz nastavni program koji je odobrila Islamska zajednica, tačno naučio šta mu dopušta ili ne dopušta njegova vjera. Nadamo se da će vlasti u Srbiji razmotriti ove argumente i spriječiti svaku nekvalificiranu i nestručnu osobu da predaje ovaj važni predmet, te da će ubuduće nastavu iz Islamske vjeronauke izvoditi samo oni vjeroučitelji koji posjeduju certifikate dodijeljene od strane Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker