VW špijunirao svoje dobavljače iz Prevent grupacije

Navodno su u martu 2017. godine angažirali istražiteljsku firmu iz Berlina da prikupe informacije o ukupno 37 “ciljanih osoba”, među kojima su i članovi porodice Nijaza Hastora, vlasnika Preventa, i nekoliko rukovodilaca podružnica i tri advokata.

Prema pisanju lista “Bild am Sonntag”, privatni istražitelji su posjećivali kućne adrese “ciljanih osoba”, a svoja su zapažanja dokumentirali u dosjeima. Proces je dokumentiran u Volkswagenu pod kodnim nazivom “Duke”.

Prevent je u augustu 2016. godine, podsjećaju, imao spor sa Volkswagenom zbog naprasnog otkazivanja ugovora. Dvije firme u okviru Prevent grupacije, Car Trim i ES Automobilguss, su obustavile isporuku autodijelova njemačkom gigantu, što je rezultiralo zastojem proizvodnje automobila u VW-u.

Novi šef VW-a Herbert Diess je, navodno, odmah potom uključio korporativnu reviziju kako bi razjasnio proces. Portparol VW-a je potvrdio da je bilo određenih praćenja kako bi se razjasnio proces nakon što je obustavljena isporuka, dodavši da je istraga “prevazišla cilj”.

Glasnogovornik Prevent grupacije je kazao da, ukoliko se navodi potvrde, očekuju da se uprava VW-a distancira od takve prakse.

klix.ba
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.