WikiLeaks: Makedonija još 2008. pristala promijeniti ime

Povjerljivi dokument je pokazao da se ciljevi Makedonije nisu mnogo promijenili u zadnjih deset godina.

Skoplje je još 2008. pristalo da država promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, pod uslovom da to uključuje priznavanje “makedonskog” jezika i nacionalnosti, navodi se u dokumentu američke ambasade u Skoplju koji je objavio WikiLeaks, a prenosi portal Ekathimerini.

Povjerljivi dokument pod imenom “Šta treba da urade Makedonci da riješe spor oko imena”, datiran je na 29. juli 2008. godine, a sastavio ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Gillian Milovanović.

Dokument je pokazao da se ciljevi Makedonije nisu mnogo promijenili u zadnjih deset godina i da su u određenoj mjeri postignuti grčko-makedonskim sporazumom od juna ove godine.

Nacionalnost i jezik

U prvom dijelu dokumenta spominje se da je Milovanović svoje zaključke predstavio nakon razgovora sa tadašnjim predsjednikom i premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Nikolom Gruevskim, i naveo koji bi uvjeti bili prihvatljivi za zemlju.

“Ambasada SAD-a u Skoplju smatra da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstva u Evropskoj uniji pristane na ime Republika Sjeverna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama”, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.

Također, dodaje se i da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridjev “makedonski”, ali da s tim treba pažljivo postupati – možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN-a koji neće biti predmet odobravanja grčke strane, prenosi grčki portal.

Cijeli WikiLeaksov dokument se može pronaći na ovoj stranici: https://wikileaks.org/plusd/cables/08SKOPJE491_a.html

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.