Yildirim: Borba protiv terorizma je potpuno legitimno pravo Turske

Naša želja je mir, bratstvo i uspostava povjerenja u regiji. To je ono za šta se zalažemo, kazao je šef turske vlade Yildirim.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je da je borba te zemlje protiv terorizma u potpunosti legitimna i da će kao takva biti nastavljena.

“Naša meta su sva mjesta sa kojih dolaze prijetnje po našu zemlju i građane. Borba protiv terorizma je naše potpuno legitimno pravo“, poručio je Yildirim tokom obraćanja u Mugli na regionalnom kongresu vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Podsjetivši da su turske snage i Slobodna vojska Sirije u nastavku operacije “Maslinova grana“ jučer od terorista YPG/PKK-ISIS-a oslobodile i centar grada Rajo koji se nalazi nadomak Afrina, Yildirim je kazao da će Turska odlučno nastaviti borbu za oslobađanje te regije.

“Naša želja je mir, bratstvo i uspostava povjerenja u regiji. To je ono za šta se zalažemo“, kazao je Yildirim.

Šef turske vlade Yildirim također je kazao kako će Afrin nakon oslobađanja biti vraćen u ruke njegovih stanovnika, baš kao što je slučaj bio i sa sirijskim pograničnim gradovima koji su od terorista oslobođeni ranijom operacijom koju su turske snage provele pod nazivom “Štit Eufrata“.

“Tamo smo da bismo ublažili bol naše sirijske i iračke braće“, poručio je Yildirim.

Turska vojska i snage sirijske opozicije od početka operacije “Maslinova grana“ oslobodile su najmanje 134 lokacija u regiji Afrina, a neutralizirano je najmanje 2.612 terorista.

Sjeverozapadna sirijska regija Afrin graniči s turskim provincijama Hatay i Kilis. Taj dio granice u obliku polumjeseca od prije pet dana je u potpunosti pod kontrolom turskih snaga i Slobodne vojske Sirije.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.), te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima YPG/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

YPG/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

(trt.net.tr)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.