Yildirim: Borba protiv terorizma je potpuno legitimno pravo Turske

Naša želja je mir, bratstvo i uspostava povjerenja u regiji. To je ono za šta se zalažemo, kazao je šef turske vlade Yildirim.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je da je borba te zemlje protiv terorizma u potpunosti legitimna i da će kao takva biti nastavljena.

“Naša meta su sva mjesta sa kojih dolaze prijetnje po našu zemlju i građane. Borba protiv terorizma je naše potpuno legitimno pravo“, poručio je Yildirim tokom obraćanja u Mugli na regionalnom kongresu vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Podsjetivši da su turske snage i Slobodna vojska Sirije u nastavku operacije “Maslinova grana“ jučer od terorista YPG/PKK-ISIS-a oslobodile i centar grada Rajo koji se nalazi nadomak Afrina, Yildirim je kazao da će Turska odlučno nastaviti borbu za oslobađanje te regije.

“Naša želja je mir, bratstvo i uspostava povjerenja u regiji. To je ono za šta se zalažemo“, kazao je Yildirim.

Šef turske vlade Yildirim također je kazao kako će Afrin nakon oslobađanja biti vraćen u ruke njegovih stanovnika, baš kao što je slučaj bio i sa sirijskim pograničnim gradovima koji su od terorista oslobođeni ranijom operacijom koju su turske snage provele pod nazivom “Štit Eufrata“.

“Tamo smo da bismo ublažili bol naše sirijske i iračke braće“, poručio je Yildirim.

Turska vojska i snage sirijske opozicije od početka operacije “Maslinova grana“ oslobodile su najmanje 134 lokacija u regiji Afrina, a neutralizirano je najmanje 2.612 terorista.

Sjeverozapadna sirijska regija Afrin graniči s turskim provincijama Hatay i Kilis. Taj dio granice u obliku polumjeseca od prije pet dana je u potpunosti pod kontrolom turskih snaga i Slobodne vojske Sirije.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.), te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima YPG/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

YPG/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

(trt.net.tr)

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker