Yildirim na IUS-u: Turska vodi borbu protiv terorizma i borbu za ljudsko dostojansvo

Yildirim je na samom kraju upozorio na opasnost od terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja puča iz jula 2016. godine. Dodao je kako se radi o pravoj terorističkoj organizaciji koja je zlo za brojne zemlje svijeta.

Na Balkanu imamo mir i stabilnost, ali nikada nemojmo zaboraviti kojom cijenom su plaćeni taj mir i stabilnost. Ono što moramo raditi u budućnosti jeste da naše različitosti shvatimo kao osobinu koja nas spaja, a ne razdvaja, te da na taj način prema zajedničkim ciljevima koračamo ka budućnosti, poručio je premijer Republike Turske Binali Yildirim prilikom obraćanja studentima i profesorima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Posjetivši kako je tokom prvog dana posjete BiH obavio niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, Yildirim je još jednom podsjetio kako će “Turska nastaviti pružati svaki vid porške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU) i NATO-u”.

Yildirim je također podsjetio kako će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan polovinom godine posjetiti BiH, te da će tokom ove posjete biti potpisan niz bilateralnih sporazuma u različitim oblastima, uključujući Sporazum o slobodnoj trgovini.

“Mi kao Turska ulažemo ozbiljne napore kako bi između zemalja Balkana postojali još jači odnosi”, rekao je Yildirim te dodao kako je kao rezultat ovih napora pokrenut i trilateralni mehanizmi Turska-BiH-Hrvatska i Turska-BiH-Srbija.

Osvrnuo se i na odnose njegove zemlje s EU-om.

“Turska želi biti članica Europske unije (EU), ali to ne želi postati po svaku cijenu. Možemo biti članica EU-a na način da zaštitimo naš muslimanski identitet i naše vrijednosti. Ali, ako nam kažu ‘ostavite to’, mi od takve unije nemamo nikakve koristi”, rekao je Yildirim.

– Turska vodi borbu za zaštitu granica NATO-a

On je kazao kako ponekad neki postavljaju bespotrebna pitanja u smislu “Da li je Turska Evropa ili Azija?”, te poručio kako je Turska kroz historiju bila mjesto susreta civilizacija, te zemlja čiji je prostor bio spojna tačka Evrope i Azije. Turska je, kako je rekao, vršila dužnost obustavljanja sukoba civilizacija, odnosno stoljećima radila na spajanju različitih kultura.

“Naravno, u posljednje vrijeme imamo određene probleme s EU-om. Razlog tome je vrlo jasan, Turska vodi jednu borbu, a to je zapravo borba za zaštitu granica NATO-a. Južne granice Turske su ganice NATO-a. Turska je istovremeno pod opasnošću više terorističkih organizcija”, rekao je Yildirim, te dodao:

“Naša borba koju tamo vodimo je zapravo borba za sigunost Evrope. Da se Turska ne bori protiv terorista, budite sigurni da bi došlo do invazije terorizma i izbjeglica na Balkan i Evropu.”

Govoreći o borbi protiv terorizma koju vodi njegova zemlja, Yildirim je kazao kako borba Turske koju vodi u Afrinu, u regiji “Štita Eufrata”, ali i na sjeveru Iraka, predstvlja “borbu za ljudsko dostojanstvo”.

– Ne zaboraviti cijenu kojom su plaćeni mir i stabilsnot na Balkanu

Osvrnuo se i na Balkan, te kazao:

“Na Balkanu imamo mir i stabilnost, ali nikada nemojmo zaboraviti kojom cijenom su plaćeni taj mir i stabilnost. Ono što moramo raditi u budućnosti, jeste da naše različitosti shvatimo kao osobinu koja nas spaja, a ne razdvaja, te na taj način prema zajedničkim ciljevima koračamo ka budućnosti.

Poručio je kako je najveća želja Turske da BiH živi u miru, blagostanju i stabilnosti.

Yildirim je na samom kraju upozorio na opasnost od terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja puča iz jula 2016. godine. Dodao je kako se radi o pravoj terorističkoj organizaciji koja je zlo za brojne zemlje svijeta.

“Tokom naših razgovora sa zvaničnicima u BiH, mi smo upozorili, ‘ne gledajte na to što oni izgledaju mirni, jednog dana ćete primijetiti, ali tada može biti kasno’. Oni ne djeluju vodeći se svojim razumom. Njima upravljaju određeni centri moći koji imaju ciljeve i projekte nad ovom regijom”, rekao je Yildirim.

Kazao je kako FETO djeluje u brojnim zemljama svijeta, uključujući i BiH. Kako je rekao, Turska traži od brojnih zemalja da zatvore njihove (FETO) škole, ali im za to nudi i alternativu. Tu su, kako je rekao, obrazovne institucije pri Fondaciji Sedef i Fondaciji Maarif, koje su na usluzi građanima BiH, a gdje imaju priliku sticati kvalitetno obrazovanje.

(trt.net.tr)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.