ZANIMLJIVOSTI RUBIKOVE KOCKE (I)

Rubikova kocka je igračka, jednostavna i komplikovana u isti mah. Jesnostavnost proizilazi iz činjenice da kada je vidite nesređenu jasno je, bez nekog predznanja, šta treba raditi. Rješenje je praktično nemoguće bez instrukcija.

Erno Rubik, profesor arhitekture istražujući strukturalni dizajn napravio je igračku koja bi mu pomogla da svojim studentima objasni trodimenzionalnu geometriju. Realizirajući tu ideju 1974. godine patentirao je kocku koja se sastoji od 26 malih kocki. Rubiku je bilo potrebno više od mjesec dana da riješi sopstvenu enigmu. Otkrio je da nije lahko poravnati sve slojeve i vratiti kocku na početak i zaključio da do kraja života ne bi mogao da dođe do konačnog rješenja ako bi samo nasumično pomijerao slojeve.

Postoji jedno tačno rešenje rubikove kocke, a kako su matamatičari izračunali i 43 triliona (43 252 003 274 489 856 000) pogrešnih postavki. Uprkos tome kocka se može složiti u manje od 30 poteza. Da biste je složili potrebni su praksa i promišljanje. Na Prvom svjetskom prvenstvu u brzom rješavanju Rubikove kocke, 1982. godine, pobedio je šesnaestogodišnji Min Taj, Vijetnamac iz Los Anđelesa, koji je složio kocku za 22,95 sekundi. Trenutno svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke postavio Koreanac Seung Beom Čo složio je Rubikovu kocku za 4,59 sekundi. Takmičenje je održano 28. oktobra 2017. godine u Čikagu.

Uredio: Muhedin Hadžić

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.