Zašto je bijeli luk tako zdrav?

Beli luk oduvek važi za zdravu namirnicu, ali nikada nije bilo baš jasno zbog čega je ova aromatična biljka tako dobra za zdravlje. Sada nova istraživanja počinju da razotkrivaju tajne ove lukovice ne baš prijatnog mirisa.

Beli luk oduvek važi za zdravu namirnicu, ali nikada nije bilo baš jasno zbog čega je ova aromatična biljka tako dobra za zdravlje. Sada nova istraživanja počinju da razotkrivaju tajne ove lukovice ne baš prijatnog mirisa.

U studiji objavljenoj u „Analima nacionalne akademije nauka“ Američki istraživači pokazuju da konzumiranje belog luka izgleda da povećava našu prirodnu zalihu hidrogen-sulfida. Hidrogen-sulfid je zapravo otrovan u velikim koncentracijama – to je onaj neprijatni nusproizvod rafinisanja ulja koji miriše na pokvarena jaja. Telo, međutim, pravi sopstvenu zalihu ove supstance, koja deluje kao antioksidant i prenosi ćelijske signale koji opuštaju krvne sudove i povećavaju protok krvi.

U okviru najnovije studije, koju je sproveo Univerzitet Alabame u Birmingemu, istraživači su iscedili sok iz luka kupljenog u samoposluzi i dodali su malu količinu ove supstance ljudskim crvenim krvnim zrncima.

Kako su naučnici ustanovili, ove ćelije su odmah započele da emituju hidrogen-sulfid.

Ova sposobnost da poveća proizvodnju hidrogen-sulfida mogla bi pomoći da se objasni zbog čega ishrana bogata belim lukom izgleda štiti od različitih vrsta raka, uključujući i rak dojke, prostate i debelog creva, tvrde autori pomenute studije. Prema drugim stručnjacima, veći sadržaj hidrogen-sulfida možda štiti i srce. Mada se beli luk ne može dosledno povezati sa nižim nivoom holesterola u krvi, istraživači sa Medicinskog koledža „Albert Ajnštajn“ ustanovili su da ubrizgavanje hidrogen-sulfida miševima sprečava oštećenje srčanog mišića izazvano infarktom.

„Ljudi već vekovima znaju da je beli luk važan i da povoljno utiče na zdravlje“, kaže dr Dejvid Kraus, vanredni profesor ekologije i biologije na Univerzitetu Alabama. „Čak su i Grci svoje atlete pre izlaska na Olimpijske igre hranili belim lukom.“

A sada negativna strana

Koncentracija ekstrakta belog luka korišćena u najnovijoj studiji odgovarala je situaciji u kojoj odrasla osloba pojede otprilike dva čena srednje veličine dnevno. U zemljama kao što su Italija, Koreja i Kina, gde ishrana bogata belim lukom predstavlja svojevrsnu zaštitu od bolesti, potrošnja ove namirnice po stanovniku iznosi čak 12 čena dnevno.

Mada to izgleda kao puno belog luka, dr Kraus primećuje da nije teško povećati potrošnju na pet ili više čenova dnevno ako ga koristite kad god kuvate. On takođe ukazuje i na naviku da se prezalogaji neko od jela sa puno belog luka, kao što je humus, sa povrćem.

Kuvanje

Mnogi koji se bave kuvanjem greše što beli luk termički obrađuju, odnosno dodaju jelu odmah nakon što ga izgnječe ili iseckaju, dodaje dr Kraus. Da bi povoljan zdravstveni učinak bio maksimalan, beli luk treba izgnječiti na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti da odstoji oko 15 minuta. To izaziva enzimsku reakciju koja pojačava zdrave sastojke belog luka.

Tablete

Beli luk može da izazove probleme sa probavom, ali mnogima je najveća briga što čini da nam dah i znoj mirišu na… pa, na beli luk. Mada različiti ljudi na ovu namirnicu različito reaguju, grickanje semenki kima, koje recimo služe u indijskim restoranima, može pomoći da se miris neutrališe. Proizvođači tableta belog luka u prahu tvrde da su rešili ovaj problem, ali podaci o tom dijetetskom proizvodu variraju. Još uvek nije jasno da li korisni sastojci koji se u belom luku mogu naći ostaju delotvorni i nakon što se on preradi u tablete.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker