Zašto je Turska opasna za Zapad?

Autor: Ibrahim Karagul

Radikalna desnica na Zapadu nijednog trenutka nije prestala svoj rat protiv islama i širenje islamofobije, a glavna meta u tom ratu im je od samog početka sukoba civilizacija – Turska.

Oni konstantno rade protiv dolaska imigranata, naročito muslimana, Turaka, među njima, pogotovo.
radikalna desnica koja se nakon jedanaestog septembra naglo povećala u SAD-u, danas je sve jača u Evropi. Pred radikalnom desnicom u Evropi morali su se povući ne samo neonacisti ili neokonzervativne stranke nego i respektabilne stranke centra. Vidjeli smo u Holandiji jačanje ekstremne desnice. Evropom se širi novi val ksenofobije i rasizma, i jača iz dana u dan. Nakon drugog svjetskog rata u Evropi se ponovo itekako osjeća zadah fašizma.

Tom novom obliku fašizma, međutim, prijeko je potreban neprijatelj. Nakon poraza komunizma zapadni svijet pokazuje sve veću želju da porazi islam. Međutim, rat protiv islama vodi se pod krinkom borbe protiv terorizma. Danas, u novim okolnostima, njihova oštrica usmjerena je protiv Turske koja bilježi ubrzan ekonomski rast i sve je jača vojno, ekonomski i politički. Zemlje koje se na različitim područjima bore protiv muslimanskih vlada pod izgovorom borbe protiv terorizma i koje su htjele da silom potčine muslimane, sada su svom silom udarile na Tursku, jer se boje njenog ponovnog buđenja, ambicija i vraćanja historijskom identitetu. Turska je problem jer je jedina muslimanska zemlja koja ima snage da pred njima ostane postojana poput stijene.

Nakon što nisu uspjeli indirektni napadi na Tursku i pokušaj destabiliziranja putem poticanja nereda na ulicama, pokušaja vojnog puča, pokušaja izazivanja unutrašnjih sukoba širih razmjera, sada pokušavaju direktnim nasrtajem na Tursku. Njima je jasno da će pozitivan odgovor na referendumsko pitanje o ustavnim promjenama 16. aprila dodatno smanjiti njihove šanse za daljnje destabiliziranje Turske i izazivanje unutrašnjih nemira, stoga im je jako stalo da osujete takav rezultat i zbog toga se Evropom širi fama od „prijetnje koju predstavlja Turska“, što je potpuno van pameti.
Svojim ponašanjem i djelovanjem oni nastoje izazvati rat civilizacija. U niz muslimanskih zemalja izazvali su građanske ratove, a Tursku su pokušali zauzdati preko PKK-a i FETO-a. Neki od njih otvoreno govore o krstaškom ratu, ali Turska se neće uplašiti ni pokleknuti.

Yenisafak

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.