Zašto su Bošnjaci “halalili” Srbima ćirilicu?

Iako su u bosanskom jeziku zvanična dva pisma ― latinica i ćirilica, nije teško doći do zaključka kako je ćirilica zapostavljena pod različitim izgovorima, a koji nijedan nije opravdan. Naime, činjenica jeste da je latinica pismo koje je sastavni dio modernog života i zastupljenija je u svijetu, također i od dolaska Austro-Ugarske na prostor Bosne i Hercegovine kada Bošnjaci svoje književno stvaralaštvo započinju na latinici  i bosanskom jeziku, nakon prakse pisanja na orijentalnim jezicima i arebici, dok se bosančica njegovala u narodu.

Bošnjaci danas u velikoj mjeri smatraju ćirilicu srpskim pismom i pod utjecajem nacionalističkih struja i stravične agresije na Bosnu i Hercegovinu zastupljeno je mišljenje sve što je srpsko nije naše i treba na neki način razumijeti otpor prema onome što bi moglo imati veze sa agresorom, ali u vezi s tim mitom o ćirilici kao srpskom pismu, kao i drugom mitu o vjeri pradjedovoj, da se reći nešto i na taj način Bošnjacima probuditi svijest o ćirilici. Krenimo redom.

  1. Mit o ćirilici kao srpskom pismu

Prema kazivanju Žitija Ćirilovog (862. godina), Ćirilio i Metodije, pravoslavni misionari bizantskog vladara Mihajla III, poslani su na južnoslavenski prostor (istočni dio današnje Češke) na poziv moravskog kneza Rastislava u cilju opismenjavanja Slavena. Naši su se ljudi odrekli paganstva i pridržavaju se hrišćanskog zakona, ali mi nemamo takvog učitelja koji bi nam na našem jeziku pravu hrišćansku veru objasnio da bi i druge zemlje videći to nasledile. Zato nam pošalji gospodaru, takvog episkopa i učitelja. (S. Nikolić, Staroslavenski jezik)

Ćirilo i Metodije su bili pravoslavci, ne Srbi-pravoslavci, već Grci-pravoslavci. Prvobitno je pismo glagoljica koje je napravio Ćirilo i koje je bilo kompleksnije, da bi nakon smrti Ćirila i Metodija, glagoljica bila zamijenjena staroslavenskom ćirilicom, pismom Ćirilovih i Metodijevih učenika Klimenta i Naoma, koji su ime pismu dali po svom učitelju i koji su dolazili najvjerovatnije iz jugozapadnog dijela Makedonije.

  1. Mit o vjeri pradjedovoj

Bošnjacima nikada nije oprošten “grijeh” napuštanja vjere pradjedove, odnosno katoličanstva ili pravoslavlja, pitanje je sa koje strane dolaze osude o primanju islama s dolaskom Osmanskog carstva, iako je postojala Crkva bosanska koja nije bila ni katolička niti pravoslavna.

Slaveni su narod koji je imao svoju mitologiju i bogove i mnogobrojni Slaveni su nasilno pokršteni na pravoslavlje. Da li je vjera pradjedova slavensko paganstvo ili nasilno prihvaćeno pravoslavlje? Ako je vjera pradjedova pravoslavlje, zašto u srpskom pravoslavlju i danas postoje običaji koji su slavenski, recimo Vidovdan,  koji je u svojoj knjizi Vidovdan i časni krst objasnio Miodrag Popović, a da je u pitanju Srednji vijek, bio bi spaljen na lomači zbog te knjige.

  1. Bosančica kao varijanta staroslavenske ćirilice

Staroslavenska ćirilica je već u desetom stoljeću počela da doživljava svoje redakcije i da se pojavljuju različitosti u manjim južnoslavenskim zajednicama, a tim je putem došla bosanska redakcija staroslavenskog jezika, odnosno starobosanski jezik. Gledajući slova bosančice i najvećem laiku je jasno da liči na ćirilicu, a narod ju je prilagodio i postala je bosansko pismo kojim je između ostalog napisana i Povelja Kulina bana 1189. godine.

  1. Zaključak

Ćirilica pripada Bošnjacima jednako kao i Bugarima, Rusima, Srbima i dr.

 Bosanski jezik ima dva pisma ― ćirilicu i latinicu i to je bogatstvo bosanskog jezika.

 Svi oni koji se odriču ćirilice sa jedne i prisvajaju je sa druge strane, padaju pod utjecaj velikosrpske ideologije koja od mitova pravi historiju i laž predstavlja kao istinu.

Za Akos.ba piše Mirza Pecikoza

(akos.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.