Zastrašujuća stvorenja iz dubina mora koja se godinama istražuju

Vilijam Bib uglavio je svoje visoko i mršavo telo 1932. u batisferu i postao prvi naučnik koji se spustio u mastiljave dubine mora. Zahvaljujući malom prozoru mogao je da gleda napolje. Kasnije je opisao nepoznati svet igre svetlosti, bledog sjaja i očaravajućeg svetlucanja.

“Delovalo je kao da će eksplodirati”, rekao je o jednom od svetlećih stvorenja. Kako je dodao u svojoj knjizi Pola milje dole, ništa ga nije pripremilo na taj spektakularni prizor. Među bojama su bile svetlozelene, plave, crvene, i posebno plavozelene, koje po prirodi mogu da putuju daleko u morskim vodama.

Tokom decenija biolozi su učili da stvorenja dubokih mora koriste svetlost kao što životinje na zemlji koriste zvuk – da privuku, zastraše, ošamute, zavedu ili pronađu par.

Svetlo emituju male ribe sa očnjacima poput igala i želatinasta stvorenja sa hiljadama pipaka za hranjenje. Raznolikost je sugerisala da je bioluminiscencija poprilično česta, ali nijedan naučnik nije mogao da odredi rasprostranjenost te pojave.

Danas, 85 godina nakon Bibovog pionirskog zarona, naučnici su uspeli da procene realan obim bioluminiscencije u dubokom okeanu.

Tokom 240 istraživačkih zarona u Pacifik zabeležili su svaku pojavu i vrstu sjaja morskih stvorenja – više od 500 vrsta živi u dubinama do tri kilometra. Zatim su istraživači spojili rezultate u obiman izveštaj.

Rezultat? Većina stvorenja – neverovatnih 76 odsto – stvara sopstveno svetlo, znatno ih je više nego onih koja je ne stvaraju, poput delfina.

“Ljudi misle da je bioluminiscencija neka vrsta egzotične osobine”, rekla je dr Severin Martini, marinski biolog i vodeći autor studije koja je ove godine objavljena u Scientific Reports. “Čak ni okeanografi ne shvataju da je to uobičajeno.”

Njeno “buđenje” došlo je jedne noći na brodu za Afriku. “Gledala sam u zvezde i učila o sazvežđima”, prisetila se ona, “i odjednom sam počela da primećujem stvari koje svetle u talasima.”

Kako je duboko more najveće svetsko stanište, nova otkrića potvrdila su da je bioluminiscencija jedna od dominantnih osobina, tvrde Martinijeva i njen koautor Stiven H. D. Hedok, sa kojim radi u institutu Monterey Bay Aquarium u Kaliforniji.

“Veliki broj ovih pitanja su vek stara”, kaže dr Hedok. “Vidite iskre u vodi i nemate ideju šta predstavljaju.”

Tokom nekoliko decenija naučnici su pratili evolutivne korene “okeanskog živog svetla” do prvih mora starih stotine miliona godina, mnogo pre vremena dinosaura.

Nasuprot tome, kopnena bioluminiscencija je relativno nova. Kopnena bića koja svetle, za razliku od morskih, jesu manjina. U ove redove spadaju ne samo svici već i bube, stonoge i zemljani crvi.

Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Institut za istraživanja – u Mos Lendingu, Kalifornija, u središnjoj tački obale zaliva Monterej – pionir je u istraživanju dubokog okeana. Osnovao ga je 1987. Dejvid Pakard, milijarder, koosnivač kompanije Hewlett-Packard i tvorac Silicijumske doline.

Hedok je svetski stručnjak za bioluminiscenciju koji je objavio tuce naučnih radova na temu luminiscencije životinja iz okeana. Pre deceniju pokrenuo je sajt Bioluminescence koji nudi informacije o stvorenjima koja žive u morskim dubinama.

Svih 240 zaranjanja u svrhu istraživanja bili su istraživačke ekspedicije koje je Hedok lično izvodio od 1999. kada je došao na institut. Isplovljavajući iz Mos Lendinga i krstareći do 290 kilometara od obale pokrio je površinu koja je veličine Irske.

Morsko dno zaliva Monterej, koji se nalazi 100 kilometara južno od San Franciska, opada naglo, za razliku od većine obala. Brod koji se koristi za istraživanje može da dopre do dubokog okruženja veoma brzo.

Godinama su dr Hedok i njegove kolege spuštali robote na dugačkim lancima da istraže ledenu tamu. Zahvaljujući osetljivim kamerama naučnici su mogli da sprovode široke vizuelne lovove. Ukupno, istraživači su sproveli 350.000 posmatranja života u dubokom moru.

Njihova otkrića uključuju i crnog morskog đavola, čuveni primer bioluminiscencije. Ti vešti lovci mame plen mlateći svetlucavim “pecaljkama” koje se nalaze tačno iznad velikih usta punih oštrih zuba.

Jedan od retkih prizora bio je Vampyroteuthis infernalis – latinski za vampirsku lignju iz pakla. To čudno stvorenje ima plave oči, tamno crveno telo i mrežu poput plašta iznad ruku, i svetleće vrhove.

Hedok i njegove kolege su otkrili da ove lignje emituju svetleće plave čestice koje mogu da oforme svetleći oblak oko životinje, kako bi omela predatore i pobegla.

U mnogim zaronima otkrili su jata želatinastih životinja poznatih kao sifonofore (Siphonophores).

Neobična bića imaju dugačka tela sa kojih vise zvona za potiskivanje i na hiljade elastičnih pipaka koji služe za hvatanje i privlačenje plena.

Većina sifonofora svetli jarko. Naučnici pretpostavljaju da je njihova bleštavost način da zaplaše predatore.

Hedok i njegove kolege otkrili su još jedan razlog dok su proučavali biće poznato kao erena.

Njegovi krajevi blinkaju crveno, očigledno da bi privukli plen do žaoke i stomaka. “To mi je otvorilo oči”, rekao je dr Hedok.

U zaključku studije, naučnici instituta su priznali da su sve njihove ekspedicije dovele do grube procene dimenzije ovog fenomena.

“Pun obim mogućnosti bioluminiscencije još nije ustanovljen, posebno u dubinama koje čekaju na otkriće”, naveli su dr Severin Martini i dr Hedok u svom izveštaju.

Decenijama je ljudsko oko bilo mnogo bolje u primećivanju suptilnih svetala života u dubinama. Međutim, poslednjih godina, kaže dr Hedok, osetljive kamere postale su rival ljudskom oku i u nekom trenutku će ga nadmašiti.

On smatra da će taj napredak omogućiti naučnicima da dokumentuju svetla koja su prethodno viđali na tren, kao i da će dovesti do novih otkrića. Konstantan napredak, dodao je, biće živi spomenik dr Bibu i skrivenom svetu sjaja i svetlucanja koji je otkrio u dubinama.

“Još uvek se bavimo zapažanjima koja je on napravio”, rekao je dr Hedok. “Imamo još mnogo toga da naučimo.”

Izvor: Nedeljnik.rs

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.