Zbog presečenog kabla cela država ostala dva dana bez interneta

Jedna od glavnih strepnji u tehnološkoj eri – potpuni nestanak interneta u celoj zemlji, ostvarila se početkom ovog meseca u Mauritaniji. Zbog presecanja podvodnih kablova, cela država je dva dana bila bez interneta.

Podvodni kabl ACE (African Coast to Europe), dugačak 17 hiljada kilometara, koji prolazi duž afričke i evropske obale, presečen je 30. marta, čime je pristup internetu potpuno ili delimično onemogućen stanovnicima Sijera Leonea i Mauritanije.

Prema izveštaju Dyna, kompanije u vlasništvu Oraclea koja se bavi nadzorom internet saobraćaja, na internet mrežu nisu mogli da se povežu ni stanovnici Obale Slonovače, Senegala, Ekvatorijalne Gvineje, Gvineje i još nekih afričkih zemalja.

Ipak, najgore je bilo u Mauritaniji, u kojoj je pad mreže trajao ukupno 48 sati.

Presečeni podvodni kabl za povezivanje na internet koriste ukupno 22 države koje se nalaze na potezu od Južnoafričke Republike do Francuske.

I dalje nije razjašnjeno kako je kabl presečen, ni ko je tu učinio, piše Business Insider.

Postoje glasine da je krivac zapravo vlada države Sijera Leone, koja je u pokušaju da utiče na ishod izbora, u noći između 31. marta i 1. aprila, svojim stanovnicima onemogućila pristup internetu.

U poslednjih nekoliko godina zaeleženo je nekoliko incidenata u kojima su presečeni podvodni kablovi izazvali pad interneta.

U većini slučajeva, oštećenja su prouzrokovala sidra brodova ili su kablove sažvakali morski psi.

julieowono

@JulieOwono

All countries connected to ACE in west Africa were impacted ? Thanks!

InternetIntelligence@InternetIntel

There may be two discrete events happening close together. An ACE submarine cable fault in the early hours of 30-Mar and an internet blackout in Sierra Leone late on 31-Mar. pic.twitter.com/45g1rgo7QY

View image on Twitter
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.