Zikr i dova su naša svakodnevnica

Izvor: Akos.ba - Piše: Admir Iković

Ovim sadržajem počinjemo kraći serijal pod nazivom ”Zikr i dova su naša svakodnevnica”, koji ćemo u narednim danima i sedmicama objavljivati na portalu Akos.ba.

Cilj nam je približiti ibadet zikra i dove našim vjernim čitaocima.

Kada neko od muslimana bude obradovan nečim, neka kaže: Elhamdu lillahi, ili neka, iz zahvalnosti Uzvišenom Allahu, učini sedždu, kako se to savjetuje u hadisu kog bilježi Hakim.

Kada neko u svom imetku ili kod nekog drugog vidi ono što ga oduševljava, neka zamoli Allaha za bereket za ono što je vidio, moleći Allaha da još više u tome dadne blagoslova i hajra.

Kada insan vidi nešto što mu se sviđa neka kaže: Elhamdu lillahillezii bi ni’ametihii tetimmus-salihaatu

(Hvala Allahu čijom blagodati se upotpunjuju dobra djela). A kada vidi nešto što ne voli, neka kaže: Elhamdu ililahi ‘ala kulli haal (Hvala Allaha na svakom stanju).

Kada musliman vidi brata muslimana da se smije, neka kaže: Adhakellahu sinneke (Allah te nasmijao!), a ako voli brata muslimana u ime Allaha, neka mu to onda i kaže.

Ako se desi da vama neko prizna da vas voli u ime Allaha, dž. š., onda mu uzvratite riječima: ”Volio te Onaj u čije ime ti mene voliš!’

U ljubaznost i lijep vid međusobne vjerničke komunikacije spada i izgovaranje riječi bratu muslimanu: ”Allah ti oprostio”, na što mu ovaj treba uzvratiti: ”I tebi isto.”

Kada ti brat musliman predstavi nekog iz svoje porodice ili ti pokaže nešto od svoga imetka, ti mu reci: ”Allah blagoslovio tvoju porodicu i tvoj imetak!”

Kada vjerniku neko isplati (vrati) svoj dug u potpunosti, neka mu ovaj kaže: ”Isplatio si svoj dug, Allah ti to nadomirio i bereket ti u svemu dao!”

Kada je insan u kakvom dugu, neka uči: Allahmmmekfinii bi halalike ‘an haramike ve ‘agninii bi fadlike ‘ammen sivake (Allahu moj, učini me zadovoljnim Tvojim halalom i sačuvaj me harama; Tvojim dobrom učini me neovisnim od bilo koga drugog osim Tebe!)

Kada ti neko učini neko dobro ti mu uzvrati riječima: Džezakellahu hajren (Allah ne nagradio!). Time si mu se na najljepši načim zahvalio.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.