Zima – plijen pobožnih

Svako godišnje doba sa sobom nosi blagodati koje ne postoje u drugom godišnjem dobu, koje je svojstveno samo njemu. Kratkoću dana i dužinu noći imamo samo u zimskom periodu. Iako su,  mozda, na prvi pogled primamljiviji dugi ljetnji dani, noći su jako kratke, i nerijetko se desi da nas ljepota ljetnjeg dana zanese da noći i ne osjetimo kako brzo prođu, te na taj način izostavljajući ibadete poput noćnog namaza i učenja Kur’ana zbog kratkoće noći.

Blagodati zimskog perioda  su posebne za onoga ko je osjetio slast ibadeta u njoj. Ashabi, r.a., bi se radovali dolasku zime, jer su oni uz Poslanika, a.s., najbolje poznavali vrijednost zimskih dana i noci.

Ibn Mes’ud, r.a., kaže: „Dobro došla, zimo, u tebi se spuštaju blagoslovi: noći koje su duge za klanjanje noćnog namaza i dani koji su kratki za post.“

Zima je godišnje doba kojim je Allah, dž.š., ukazao nemjerenu milost Svojim robovima. Dao nam je  da nas podsjeti  da nakon nje dolazi proljeće u kojem se sve iznova budi, rađa se, da je i čovjekov život satkan od ’perioda’  koji se smenjuju. Poslije poteškoće dolazi olakšanje, poslije bolesti ozdravljenje, poslije siromaštva nafaka, a poslije tuge i brige dolazi izlaz. Jer, takav je Allahov, dž.š., zakon: „Ta, zaista,  s mukom je i last, zaista, s mukom je i last.“

Poslanik, a.s., u hadisu koji je zabilježio imam Bejheki od Ebu Seida el Hudrija, kaže:“Zima je proljeće za vjernika.

Imam Redžeb je rekao: Zima je proljeće za vjernika jer u njoj rađaju  bašče pobožnosti i otvaraju se mejdani natjecanja u ibadetima i bude se želje pobožnih da predaju svoja srce baščama lahkih i ukusnih plodova koji rađaju iz posta, koji neće isušiti usta postača, i noćnog namaza koji neće uskratiti san svome pradaniku.“

Poslanik, a.s., je rekao:“Post tokom zime nalik je ratnom plijenu osvojen bez borbe“  hadis bilježe imam Ahmed u Musnedu i Tirmizi u svom Sunenu.

Ebu Hurejre, r.a., govorio je: „Želite li da vas uputim na ratni plijen osvjen bez borbe?“  kada bi prisutni potvrdno odgovorili , on bi rekao: „Post u zimskim danima i noćni namaz u njenim noćima.“ Omer, r.a., rekao je: „Zima je plijen pobožnih.“ Također se prenosi da je Omer, r.a., rekao: „Zima je lahka zarada za vjernika.

A Hasan el-Basri bi govorio: „Zima je najbolje godišnje doba za vjernika, noći su joj duge za namaz, a dani kratki za post.“

Svi ovi hadisi voljenog Poslanika, a.s.,  i predaje čestitih generacija nam ukazuju na važnost zimskih dana i noći  i dobro djelo, nagrada, koja  se može dobiti bez velikog ulaganja i teškoće. Nastojmo da postignemo zadovoljstvo Milostivog, njegov oprost i milost u dugim zimskim noćima.

 

Autor: Selma Džemić

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.