Život u kući koja je kupljena na kredit

PITANJE: Selam alejkum! Želim da pitam da li je haram da živim u kući koja je kupljena na kredit? Mi živimo zajedno sa muževim roditeljima i njegov otac na taj način kupuje nekretnine, i kada svom svekru kažem da je to zabranjeno, on odgovori da nije jer živimo u takvoj državi. Mužu sam predlagala da iznajmimo stan i da plaćamo mjesečno i da neću da živim u stanu kupljenom na kredit, ali muž kaže da neće da ostavi roditelje.

ODGOVOR: Ve alejkumu selam. Kupovina kuće na kredit sa kamatom je u islamu zabranjena. Onaj koji je kupio kuću je odgovoran za taj postupak, a rad sa kamatom se ne može pravdati zbog toga što čovjek živi na nekom posebnom mjestu. Ukoliko ste u stanju da živite u kući koja je stečena na dozvoljen (halal) način pa čak bila i pod kirijom bolje je živjeti u njoj nego u kući koja je stečena na zabranjen (haram) način. Pa, ako Vas muž neće poslušati u vezi prelaska u drugi stan na njemu je odgovornost na Sudnjem danu jer je on vođa porodice. A Allah najbolje zna.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.