Životni ispiti i lični rast

Životni ispiti čovjeku dolaze u različitim fazama razvoja, pri čemu doživljava teškoće i emocionalni stres. Međutim, posle izvjesnog vremena, on otkriva da je došlo do promjena u životu, kao po pravilu, one su bile usmjerene od “lošeg” prema “dobrom” i kao rezultat toga proizašao je lični rast sa kvalitativnim promjenama u životnim stavovima.
​Sudbina kao da gura čovjeka ka tim promjenama i novom nivou ličnog rasta, stvarajući mu životne ispite. Pošto sam čovjek teško da bi želio nešto da mijenja u životu, ako je u njemu sve dobro uređeno. A prinudna težnja za prevazilaženje teškoća, traženje izlaza iz neprijatne situacije primorava da se mobilišu svi unutrašnji potencijali, da se aktivira čovječji psihološki faktor – kreativno čovjekovo načelo i izađe na novi nivo postojanja.
Životni ispit je uvijek korak u novo, nepoznato, zato je za mnoge težak, često je to zastrašujući i neprijatan proces. Naš život podsjeća na zebru, pa ako se sada kod vas dešava ispit i promjena, zapamtite da nakon crne pruge uvijek slijedi bijela, posle noći dolazi zora, a posle neprijatnosti sigurno će doći radost.

Treba samo imati strpljenja, prihvatiti i u miru časno proći taj ispit, preko ličnog rasta menjati svoje kvalitete, shvatajući dublje sve što se dešava i korigujući svoje životne stavove. Dakle, došlo je vrijeme da zavedete red u svom životu i oslobodite se od svog smeća nagomilanog u njemu kako u fizičkom tako i u emotivnom smislu, došlo je vrijeme da se nauči nova životna lekcija i položi ispit izdržljivosti i snage duha. A tada će se sigurno točak sreće preokrenuti u vašu korist. Ne smijete se suprostavljati promjenama, jer tada možete da upropastite svoj život.

Mi smo svi učenici u ovom životu i kao učenici (jedni su dovoljni, drugi su odlični) različito reagujemo na životne ispite. Neke ljude teškoće prekaljuju, čine ih jačim, obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, druge lome i dovode do produžene depresije, degradacije, pa čak i pada.

Zašto?! Svi znamo da čovjeka gubitnikom ne stvaraju teškoće, već odnos prema njima. Ako čovjek prolazi životni ispit, to znači da se razvija, kreće se, prevazilazi otpor bivšeg sebe. U principu, na životne ispite treba se privići i doživljavati ih kao neku vrstu iskoraka koji primoravaju da se preispita situacija i krene dalje. Doživite životni ispit kao znak da ne degradirate.

Kako najoptimalnije preživjeti težak period?

1. Obavezno treba prihvatiti situaciju kao priliku za svoj lični i duhovni rast, i vjerovati u perspektivu tog korisnog iskustva, koje ćete steći. Jer su problemi i ispiti zapravo samo nove mogućnosti u neatraktivnom pakovanju. Usmjerenost na pozitivno mišljenje daće vam energiju. ​
Treba naučiti mirno reagovati i izvlačiti koristi za sebe, doživljavati teškoće kao priliku da se nauči nešto novo, kao novu fazu ličnog rasta za usavršavanje životnih vrijednosti i širenja svoje zone udobnosti. Ne dozvolite da vas napusti nada za promjene na bolje!

Optimizam i spokojna uvjerenost u uspješan ishod događaja biva neka vrsta talismana, za privlačenje sreće.

2. Čim dođete sebi i smirite se, potrebno je da izvršite analizu događaja i izvedete zaključke. Tada ćete otkriti zakonomjernost ponavljanja događaja u životu, vidjećete da u svim neprijatnostima postoji dominantan razlog – vaš ljudski psihološki faktor, odnosno set osobina karaktera (nedostatak istrajnosti, odgovornosti, vještine komunikacije, gordosti, zatvorenosti, itd). Odmah ćete uvidjeti da uzrok svih problema treba tražiti u sebi, ali ne u cilju samokažnjavanja, već zbog toga da bi shvatili zašto su se pojavili ti problemi i kako ih izbjeći u budućnosti.

3. Nakon analize, moći ćete shvatiti da su ti životni ispiti dati da bi stekli iskustvo. Pošto sve što nas ne ubije – ojača nas. Životni ispiti i promjene koje su se dogodile kao rezultat toga čine nas mudrijim, odgovornijim i zrelijim na ličnom planu, fleksibilnijim i samopouzdanijim, primoravaju nas da hrabrije mijenjamo uobičajene obrasce ponašanja, za sticanje novih iskustva. Da nema ovih ispita – ne bi bilo napretka.

Sve što nije izdržalo provjeru realnosti i zdravog razuma, treba nemilosrdno odbaciti. Najvjerovatnije, to je balast koja nam više ne treba. Sve vodi ka boljem, ali ne odmah, već postepeno, u skladu sa vašim unutrašnjim promjenama. Naime taj pozitivan hod mišljenja će vam biti koristan u momentu ispita.

4. Nemojte se bojati patnje tokom životnih ispita, jer patnja ne dozvoljava da se umrtvi duša. Čudotvoran je taj koji je sve ovo istinski radio: volio i mrzio, hvalio i prezirao, mislio i patio, radovao se i plakao. Ništa ljudsko nije nam strano. Naime raspon osjećanja ne dozvoljava čovjeku da postane prazna ljuštura.

Glavno je ostati vjeran svojim ubjeđenjima, ne izgubiti svoju duhovnu suštinu, ne izgubiti svoje stečene vrline. Odnositi se prema nadolazećoj oluji ozbiljno, ali ne dozvoliti joj da uništi vaše utvrđenje.

5. Životni ispiti omogućavaju da se jasno shvati šta je za čovjeka vrijedno u životu, da li on to već ima, i čemu treba da teži. Oni svaki put preispitaju životne vrijednosti i podignu ih na novi nivo. Naime, ispiti omogućavaju da se shvati dubina ili iluzornost odnosa, vezivanja, interesovanja, težnji i motivacije. Upravo ta nova faza u životu omogućava da se ocijene najobičnije stvari mimo kojih smo prolazili ne primjećujući ih i da počnemo da doživljavamo radost od njihovog postojanja.

6. U trenutku životnih ispita čovjek, po pravilu samo razmišlja o prošlosti ili budućnosti. Posebno mnogo energije oduzima čovjeku ponovno vraćanje u prošlost. Čovjek ponovo uranja u situaciju, koja zapravo odavno ne postoji. U sadašnjosti je nema. A upravo trenutak između prošlosti i budućnosti se zove život!

Zbog toga je veoma važno da se zaustavi nostalgija ili maštanje, samo se treba osvrnuti, udahnuti aromu okolne prirode, shvatiti da su vam se pojavile nove mogućnosti i perspektive za razvoj, kako je divno živjeti ovdje i sada, pozitivno vidjeti sve to što već imate, i ne kačiti se za uvrede, optužbe, opravdanja. I problemi odmah gube svoju negativnu snagu.

7. Naravno životni ispiti jasno čiste prostor oko čovjeka, ističući vjerne i bliske prijatelje koji su spremni da podmetnu svoja leđa u teškim vremenima i provjeravaju istinitost pseudo odnosa.

Nije ni čudo što se kaže: kada se vi penjete, vaši prijatelji saznaju KO STE VI. Kada vi padate, vi saznate KO SU VAŠI PRIJATELJI.

I poslednje, životni ispiti i lični rast će vam omogućiti da maksimalno iskoristite svoje resurse za rešavanje apsolutno svih problema. Treba uvijek imati na umu da sreća ptice leži samo na otvorenom dlanu. Zato neka vas nikavi ispiti ne izoluju od svijeta, da ne bi izgubili povjerenje i otvorenost, Vjeru, Nadu i Ljubav. Posle toga kada to prođete, biće vam mnogo lakše na duši, a vaš život će biti mnogo svjetliji i radosniji.

Izvor: bebamur.com

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.