Zločin u Kukurovićima bez odgovornih ni 25 godina poslije

Juče je navršaveno 25 godina od zločina u Kukurovićima, općina Priboj, kada su u minobacačkom napadu Vojske Jugoslavije (VJ) ubijeni starci Uzeir Bulutović, Mušan Husović i Fatima Sarač, a selo spaljeno, javlja Anadolija.

Za ovaj zločin u Kukurovićima do danas niko nije odgovarao, a tokom 1992. i 1993. godine iz svih sela općina Priboj i Pljevlja, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, bošnjačko stanovništvo je iseljeno.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i humanitarnu djelatnost Priboj u povodu četvrt vijeka od tog zločina podsjeća da je to bio “teroristički napad Užičkog korpusa na bošnjačko selo Kukurovići u Sandžaku”.

Foto: Anadolija

Predsjednik NVO za zaštitu ljudskih prava i novinar Džemail Halilagić kaže da je tada u selima općine Priboj, prema granici s Bosnom i Hercegovinom, vladao strah i postojao državni teror.

“Tog 18. februara 1993. godine u 17.30 sati na ovo selo je izvršen minobacački napad s položaja iz okruženja sela i tom prilikom je selo spaljeno, a Uzeir Bulutović i Mušan Husović, koji nisu uspjeli da pobjegnu, izgorjeli su u živoj lomači u svojim kućama. Fatima Sarač je silovana, pri čemu su joj polomljene ruke, a potom ubijena rafalima iz streljačkog naoružanja”, rekao je Halilagić koji je u februarau 1993. godine kao novinar nakon ovog zločina boravio u Kukurovićima, prisustvovao dženazi ubijenih i izvještavao.

Niko nije priveden pravdi

Preživjeli mještani su se, kako dodaje, razbježali po okolnim šumama i tokom noći pješačili do, po 40 kilometara udaljenih, Pljevalja i Priboja.

Halilagić ukazuje i podsjeća da su prognani Bošnjaci, od kojih veliki broj danas živi u Priboju, izbjeglice u okviru svoje lokalne zajednice, bez bilo kakvog izbjegličkog statusa i nemaju uslove da se vrate u svoja sela i obrađuju imanja.

Foto: Anadolija

Kako ističe, Viši sud u Beogradu je u aprilu 2013. godine jasno utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin koji su pripadnici srpskih snaga počinili na teritoriji Sandžaka i za zločin u selu Kukurovići, međutim počinioci ovh zločina ni nakon 25 godina nisu privedeni pravdi.

“Za zločine u Priboju i Sandžaku nije bio zainteresovan ni Haški tribunal, niti je za položaj ovog najobespravljenijeg dijela građana Srbije, zainteresirana Vlada Srbije, Delegacija Evropske unije, Misija OSCE-a niti međunarodne organizacije za ljudska prava. Prognani Bošnjaci su prepušteni samom sebi, a zbog straha za goli život, zbog bezperspektivnosti života i diskriminacije od 1992. godine Priboj je napustilo više od polovine bošnjačkog stanovništva”, ukazao je predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava i humanitarnu djelatnost Priboj Džemail Halilagić.

Očevici događaja i danas strahuju da javno govore

Jedan od svjedoka dešavanja u blizini tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je A.B. kojeg su u mjestu Sastavci, sa još tri muškarca, ženom i djetetom uhapsili pripadnici srpskih bezbjednosnih snaga.

Želeći da ostane anoniman, zbog kako je rekao mogućih posljedica, on je u izjavi za Anadoliju precizirao da je u selu Sastavci, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, prema Kukurovićima, pošla “mješovita vojska i mješovita policija”.

Foto: Anadolija

“Tu je bila mješovita vojska i policija, otišli su zajedno s borbenim vozilima. Ovaj datum ću vječno pamtiti jer sam bio zarobljen tog nesretnog dana. Zajedno sa svojim bratom, rahmetli Sulejmanom Slatinom, rahmetli Delijom Kaltak i njegovom ženom. Meho Skorupan i njegov sin koga je bio poveo na ljekarski pregled za upis u prvi razred osnovne škole. Doveli su nas pred stanicu policije u Priboju koja je bila prepuna policije iz Ruda… Došao je neki Božović, čini mi se neki načelnik u MUP-u, tražio je mog burazera i rekao je da su Kukurovići spaljeni do temelja i da posmrtni ostaci poginulih moraju da se sahrane”, rekao je on naglasivši da i danas u Proboju i Rudom viđa ljude koji su bili akteri ovog događaja.

Bez sudskog epiloga

Viši sud u Beogradu je u aprilu 2013. godine donio presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići kod Priboja 18. februara 1993. godine. Apelacioni sud u Beogradu je krajem marta 2014. ukinuo ovu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Predmet je ranije prosljeđen srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine.

Foto: Anadolija

Prvostepenom presudom nakon postupka protiv Republike Srbije, u ime 20 mještana Kukurovića, pokrenutim 9. jula 2007. godine, utvrđeno je da su se prije napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pješadijskom napadu na Kukuroviće tog dana uništena imovina mnogih mještana.

Prema izvještajima organizacija za ljudska prava dva dana kasnije, nekoliko mještana se vratilo u Kukuroviće, kako bi provjerili šta je sa njihovim kućama. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku. U spaljenim kućama pronašli su leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vrijeme napada nisu uspjeli da napuste selo. Kako je navedeno, 11. aprila 1993. godine kada u selu više nije živio niko zapaljeno je još osam kuća s pomoćnim objektima.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.