Da li je ovaj automobil budućnost gradske vožnje

Izvor: B92

Španski Seat predstavio je na Svjetskom kongresu mobilnosti model Minimo koji predstavlja viziju urbane mobilnosti u budućnosti.

Predsjednik španskog člana Volkswagen grupacije Luka de Meo je objasnio da je Minimo razvijen u svrhu adaptacije na mobilne platforme koje će označiti budućnost gradske vožnje gdje će saobraćaj biti ograničen i gdje će samo nekolicina operatera nuditi mobilnost.

Minimo je svojevrsna kombinacija automobila i motocikla – nudi sigurnost automobila, a agilnost i lakoću parkiranja motora.

U pitanju je, naravno, potpuno električni dvosjed čija će autonomija biti više od 100 kilometara sa baterijom koja će se puniti za nekoliko minuta.

Foto: Seat

S obzirom da ne zavisi od punjenja na stanicama, ovaj sistem omogućava “carsharing” operaterima uštedu troškova od 50 odsto.

Seat Minimo je dugačak 2,5 metara, širok 1,24m, a zauzima svega 3,1 kvadratnih metara parking prostora.

Foto: Seat

Poređenja radi, normalnim automobilima je potrebno oko 7,2 kvadrata, pa ga je moguće parkirati i na prostoru za motocikle.

Minimo je “hiperkonektovano” vozilo sa ugrađenom 5G tehnologijom koja omogućava bežično korišćenje pametnog telefona na displeju vozila.

Foto: Seat

Vozilo može da prepozna da li vozač ima 16 ili 18 godina kako bi brzinu prilagodio na 45 ili 90 km/h, u zavisnosti od zakonskih ograničenja.

640x100 Get A Custom Logo
Prikaži više
Back to top button
Close