Detalji o novoj generaciji modela Renault Clio

Izvor: Nezavisne novine

Renault je danas na Sajmu automobila u Ženevi otkrio sve detalje o novoj, petoj generaciji modela Clio. Nova generacija obiluje modernom tehnologijom, unaprijeđen je kvalitet materijala, ali su dostupni i novi hibridni pogonski sklopovi.

Nazvan E-Tech, novi hibridni pogonski sklop kombinuje novu generaciju 1,6-litarskog benzinskog agregata sa dva elektromotora i baterijom kapaciteta 1,2 kilovat-časa. Cilj je manja potrošnja goriva i, kako navode predstavnici kompanije, najbolja “responzivnost” u klasi.

Predstavnici nisu otkrivali detalje o performansama novog Clio E-Tech modela. Znamo samo da će se on ostatku game pridružiti 2020. godine. Procjenjuje se da će novi Clio sa hibridni pogonom biti za oko 40 odsto ekonomičniji u odnosu na modele sa SUS agregatima.

 

Renault Clio sa konvencionalnim pogonom

Linija modela Renault Clio sa konvencionalnim pogonom počinje sa atmosferskim, jednolitarskim SCe, trocilindarskim agregatom koji razvija 65 i 75 konjsksih snaga. Obje verzije ovog agregata su povezane sa petostepenim manuelnim mjenjačem.

Po prvi put ikada, novi Clio će imati i novi trocilindarski TCe agregat zapremine jednog litra sa turbo punjačem. Ovaj agregat je razvijen u saradnji sa kompanijama Nissan i Mitsubishi. On razvija 98 konjskih snaga i 10 Nm obrtnog momenta. Može biti povezan ili sa petostepenim manuelnim ili sa opcionalnim X-Tronic CVT mjenjačem.

Najsnažniji benzinski model će biti opremljen TCe pogonskom jedinicom zapremine 1,3 litara sa turbo punjačem. Ona razvija 128 konjskih snaga i 240 Nm obrtnog momenta, a povezana je sa sedmostepenim EDC mjenjačem.

Na kraju da napomenemo da će biti dostupan i novi 1,5 litarski Blue dCi agregat koji će se prodavati u dvije varijante. Uvodna će razvijati 84 konjske snage i 220 Nm obrtnog momenta, dok će nešto snažnija varijanta razvijati 113 konjskih snaga i 260 Nm obrtnog momenta.

Uprkos tome što je za 12 mm kraći od trenutnog modela, nova generacija ima više prostora u kabini. Tu je prtljažnik kapaciteta 391 litar.

Prikaži više
Back to top button
Close