Džerzelez Alija – najveći Bošnjački junak!

Izvor: bosnor.com

Džerzelez Alija najveći bošnjački junak!

O najvećem bošnjačkom junaku nećete naći ni slova ni u prošloj ni u sadašnjoj nađoj historiji. Zahvaljujući hanefijskom učenjaku i spisatelju Osmanske intelektualne historije Ibn Kemalu – pasi i Ibrahimu Alajbegoviću – Peceviju i njegovoj Historiji (Tarih – I- Pecevi), najveći junak kojeg Bošnjaci znaju i imaju neće pasti u zaborav.

Naš junak Alija Džerzelez nije lik iz epskih pjesama koje šire naši susjedi i raspiruju mržnju, niti je ona tragikomična figura sto je napravi Ivo Andrić kao porugu bošnjačkog junaštva i ponosa. Alija Džerzelez je stvarni junak koji je nosio slavu svih megdana i snagu koja je ulijevala strah i mnogo većim od naših susjeda čak i onim u Beču, Rimu, Pešti…

Rodjen je 1449. godine u Janji kod Bijeljine,a školovao se u Carigradu nakon čega se kao asker vratio u Bosnu.Imao je samo majku i sestru (otac mu je poginuo).

Ističe se posebno 1480. godine u borbama za odbranu Sarajeva čiju opsadu je napravio Vuk Jajčanin (Grgurević – jajački ban) i najzaslužniji je za odbranu grada.Ističe se i u borbama oko Beograda te u ratu koji Haldun Jakub – paša vodi protiv Hrvata 1491. godine i borbama pri zauzimanju Budima.

Poginuo je 1495. godine kod Sokol Grada (Varcar Vakuf) za vrijeme obavljanja molitve. Kukavičko ubistvo izvršio je hrvatski ban Derenčin iz zasjede. Nakon ubistva odrubljenu Alijinu glavu, ubice su predale ugarskom kralju. Iz poštovanja prema velikom i čuvenom junaku, kralj je vratio Džerzelezovu glavu te naredio da se zakopa sa tijelom na Budimskom brdu, a brdo nazove Gergeles brdo sto je i učinjeno.

Od velikog junaka ostalo su samo mezar i podignuto turbe na Budimskom brdu te ostaci čardaka Džerzelezove kule ispod Hadži – Sinanove tekije u Sarajevu. Mezari majke i sestre Ajkune davno su zaorani u Sarajevu od onih što ubijaju našu historiju i zakopavaju je u zemlju.

Prikaži više
Back to top button
Close