Eksperiment potvrdio: Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć

Izvor: b92.net

Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć. O tome svedoče rezultati eksperimenta sprovedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS). Međutim, u takvim ekstremnim uslovima mogu da prežive samo najjače bakterije, a složeniji oblici života nemaju baš dobre perspektive u tom smislu.

Ima li života na Marsu? To pitanje već dugo zanima istraživače i obične ljude. Godine 2020. rusko-evropski pametni robot će stići na Mars da pronađe konačan odgovor, ali odgovor o mogućnosti postojanja života na crvenoj planeti je već pronađen u Zemljinoj orbiti, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde je u periodu od 2014. do 2016. godine pod nazivom “Biomeks” sproveden eksperiment u kojem je učestvovalo 30 naučnih instituta. Rezultati su pokazali da u ekstremnim uslovima otvorenog svemira i atmosfere Marsa mogu da prežive određeni oblici života. Stopa preživljavanja tih organizama dostiže 80 odsto.

“Na stanici je bilo predstavljeno celo ‘drvo života’. Mnoge drevne bakterije (arheje), cijanobakterije, alge, gljive, lišajevi i briofiti morali su da se bore za opstanak na MSS-u”, kaže za Sputnjik astrobiolog nemačkog Aerokosmičkog centra Žan Pjer de Vera.

Prikaži više
Back to top button
Close