Film o jedinstvenom vjerskom objektu: Kako je građena i ko klanja u džamiji na Kušlatu

Izvor: akos.ba

Izgrađena za vrijeme sultana Mehmeda II Fatiha, i iako tačno vrijeme gradnje nije poznato, zna se da je napravljena između 1460. i 1480. godine

 O džamiji na Kušlatu kod Zvornika, sa kojom se identifikuju brojni Bošnjaci iz cijelog Podrinja, tokom zadnja tri dana u ovom mjesecu predviđeno je snimanje kratkog igranog filma naslova ˝Kušlat-džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice˝, piše Anadolu Agency (AA).

“Već duže vrijeme razmišljali smo da snimimo film o značaju ovog jedinstvenog vjerskog objekta, a priča Azira Šabića jeaa_picture_20150814_6053877_web osnova scenarija i prilagođena je videoizrazu. Filmom nastojimo promovisati ovo kulturno-historijskog blago i onima koji nisu čuli za nju, predstaviti džamiju koja se nalazi uzdignuta na visokoj stijeni na lokalitetu Kušlat, pored magistralnog puta Zvornik-Vlasenica, a iznad ušća rijeka Drinjače i Jadra˝, rekao je u izjavi za AA Muhamed Berbić, koji je zajedno sa Šabićem i Fajkom Kadrićem radio scenarij.

Prema Berbićevim riječima, glavni junak je Adil, kako kaže, savremeni čovjek čiji lik tumači Irfan Kasumović, a osim njega igraju još i Mirza Mušija i Elmir Krivalić, dok će se kao statisti pojaviti brojni ˝osmanski vojnici, graditelji džamije i derviši˝. Film se snima u produkciji tuzlanskog ˝One Moment Studija˝, a za fotografiju je zadužen Muhamed Kahrimanović, dok je Sulejman Muratović režiser. Autori ističu da se završetak filma očekuje krajem ove godine.

“Adil je negdje čuo za to nepristupačno mjesto do kojeg se može doći samo pješice, idući pola sata od glavnog puta kroz šumu. Čuo je da se na tom mjestu samo jednom godišnje klanja džuma-namaz i poželio da upravo on bude taj koji će tom prilikom pručiti ezan i pozvati vjernike na namaz. Ta će mu se želja ispuniti kada dođe sa grupom prijatelja, sa kojima priča o legendama vezanim uz ovo mjesto na koje dolaze derviši, ptice i znamenite ličnosti iz derviškog reda. Kroz priču savremenika, javljaju mu se likovi iz prošlosti, među kojima je i carigradski putopisac Evlija Čelebija˝, naveo je Berbić.

Ulogu samog sebe u filmu koji će kroz dijaloge o legendama i starom šehidskom mezarju pored džamije ujediniti stvarnost i fikciju, dobio je i Mustafa efendija Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Ovaj imam, koji će to biti i u filmu, za AA je govorio o prošlosti ovog vjerskog objekta.

“Džamija na Kušlatu izgrađena je u najranijem periodu osmanske uprave na ovim prostorima, za vrijeme vladavine sultana Mehmeda II Fatiha, jer je Evlija Čelebija spominje kao Ebu’l Fethovu džamiju. Nemamo tačnih podataka o vremenu njene gradnje, iako se zna da je napravljena između 1460. i 1480. godine. Možda negdje u osmanskim arhivima postoji taj podatak. Riječ je o maloj, vojnoj džamiji niskog stropa, u kojoj su mogli klanjati samo vojnici, dok je ispod Kušlata bila civilna džamija. Od 1833. godine, kada tu više nije bilo vojne posade i od kada ovo mjesto nije više bilo strateški značajno, otvorena je i za civile iz okolnih naselja Drinjača, Glodi i Konjević Polje, a stanovništvo je prestalo ići u nju zbog nepristupačnosti, kada su u svojim naseljima izgradili džamije˝, objasnio je efendija Muharemović, dodajući da je u nju, između ostalih, dolazio i šejh Mehmed efendija Hafizović.

Efendija Muharemović ističe da su sve do 1993. godine, kada je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu lokalno stanovništvo otišlo u UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenice, u džamiji na Kušlatu klanjale samo džume ili bajram-namazi.

˝Džamija je, kao i ostale na ovom području, spaljena i kada smo se nakon rata vratili, zatekli smo samo ruševine i kamen. Očistili smo to mjesto, a onda su nam se javili vakifi, porodice Hujdurović iz Bratunca i Efendić iz Zvornika, koji su finansirali ponovnu gradnju džamije. Ona se sada otvara tri puta godišnje: u proljeće, tokom ramazana i za klanjanje zadnje džume u avgustu˝, rekao je Muharemović.

Prikaži više
Back to top button
Close