Guaido se vraća u Venecuelu i najavljuje nove proteste

Izvor: ba.n1info.com

Samoproglašeni lider Venecuele i predsjednik Nacionalnog parlamenta te zemlje Juan Guaido, koji je 23. februara napustio Venecuelu, najavio je povratak u zemlju i proteste širom zemlje koji će navodno biti održani u ponedjeljak i utorak

Juan Guaido nije odbacio ni mogućnost hapšenja po ulasku u Venecuelu, no poručio je kako će narod u ponedjeljak i utorak izaći na ulice te ih pozvao da prate saopćenja opozicije

Guaido je na društvenim mrežama napisao kako se nakon posjete Ekvadoru vraća u Venecuelu, koju je napustio i pored zabrane izlaska iz zemlje.

Guaido je 23. februara prešao u Kolumbiju, u okviru akcije transporta humanitarne pomoći u Venecuelu. Potom je posjetio Brazil, Paragvaj, Argentinu i Ekvador.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale SAD i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close