Haradinaj: Nije bilo zahtjeva za ukidanje taksi

Izvor: Agencije

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je da je Kosovo zainteresovano za dijalog sa Srbijom, ali da se takse od 100 odsto na robu iz Srbije neće ukinuti, prenose prištinski mediji.

Haradinaj je ponovio posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu da je Kosovo za sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji uključuje uzajamno priznanje u sadašnjim granicama.

Kancelarka Merkel zainteresovana je da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i da se postigne dogovor, rekao je Haradinaj.

On je rekao da će glavna tema dijaloga između Kosova i Srbije biti uzajamno priznanje sadašnjih granica.

“Kosovo je ozbiljana strana i zainteresovani smo za dijalog”, rekao je Haradinaj i dodao da uvozne takse za srpsku robu neće biti ukinute, da su on i Angela Merkel razgovarali o taksama, ali da nije bilo zahteva da se one ukinu.

Haradinaj je rekao da postoje dve mogućnosti u procesu dijaloga sa Beogradom, postizanje “velikog sporazuma” ili jedan duži proces pregovora.

Ukoliko bi se postigao sporazum radilo bi se o velikoj odluci koja bi uključila SAD, Nemačku i Francusku.

‘Važno je nastaviti dijalog’

“Ima dve mogućnosti, jedna je mogućnost sjajne oduke. I dalje treba da se nadamo posle uključenja američkog predsednika Donalda Trumpa i posebno sada sa direktnim uključenjem nemačke kancelarke Merkel i francuskog predsednika (Emmanuela) Macrona u mogućnost postizanja velikog sporazuma”, rekao je Haradinaj.

Ukoliko se taj sporazum ne postigne onda će to “biti višemesečni i višegodišnji proces” rekao je on i dodao da je teško moguće postizanje “velikog sporazuma”.

“Možda ćemo ovu energiju da iskoristimo za postizanje jednog okvira sporazuma, a koji će se potom pregovarati putem visokog predstavnika EU, kao što je do sada bila Federica Mogherini. Međutim, mislim da će Berlin do tada imati direktnog predstavnika u procesu”, rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstojećem samitu u Parizu, premijer Kosova je dodao da je posvećenost Merkelove i francuskog predsednika Macrona dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, veoma važna.

“U našem interesu je da se desi i sastanak u Parizu, ali i da se nastavi sa sastancima. Takođe je važno da se i dijalog nastavi, naveo je on.

On je rekao da se zahvalio Angeli Merkel na čvrstom stavu Nemačke u odbranu kosovskog suvereniteta i teritorijalnog intgegriteta i za to što je Nemačka za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Prikaži više
Back to top button
Close