Imamoglu i za saradnju, i za borbu s Erdoganom

Izvor: balkans.aljazeera.net

Turski predsjednik je obećao podržati realistične projekte u korist Istanbula, ali nikad neće podržati one neprihvatljive.

Novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu spreman je na suradnju s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali i nositi se s eventualnim pokušajem vlasti u Ankari na ograničavanju njegovih ovlasti.

Imamoglu je potvrdio da je turska Vlada već uvela u praksu nove propise kako bi zaobišla gradonačelnika u imenovanjima u općinskim kompanijama i dala ovlasti lokalnim parlamentima u kojima Erdoganova stranka ima većinu, prenosi AP.

Upozorio je i da su takve mjere protiv važećih zakona koji reguliraju rad lokalne uprave.

“Spremni smo čak i za najrizičnije situacije, iako mislim da možemo dati veliki doprinos ovoj zemlji i gradu tako što ćemo se dogovoriti”, rekao je Imamoglu.

Pomirljivi tonovi Erdogana

Nakon njegove iznenadne pobjede, koja je velika prepreka Erdoganu, turski predsjednik je vrlo brzo čestitao istanbulskom gradonačelniku. Potom je, sa summita G20 u Osaki, pomalo pomirljivim tonom, rekao da će njegova stranka podržati “realistične projekte u korist Istanbula, ali da nikada neće podržati neprihvatljive projekte koji nisu u interesu Istanbula”, prenosi AP.

Nekoliko dana prije ponovljenih izbora za gradonačelnika, Erdogan je nagovijestio da pravosuđe može procesuirati Imamoglua, koji je predstavnik opozicijske Republikanske narodne stranke, zbog navodnog vrijeđanja državnih dužnosnika.

Imamoglu se od proglašenja pobjede najviše bavio planovima za rješenje paralizirajućeg prometa u Istanbulu i problem siromaštva u većem dijelu grada.

Najavio je i kako se želi pozabaviti pitanjem izbjeglica u Istanbulu, jer više od pola milijuna sirijskih izbjeglica živi trenutno u tom gradu, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije

Prikaži više
Back to top button
Close