Istraga o masakru u Novom Zelandu

Izvor: Al Jazeera i agencije

Bugarske vlasti saopštile su da istražuju motive boravka u Bugarskoj u novembru 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na dve džamije na Novom Zelandu.

Osumnjičeni napadač, 28-ogodišnji Australijanac Brenton Tarrant, koji je izveo napad na dve džamije u mestu Christchurch tokom molitve petkom, boravio je u Bugarskoj kao turista od 9. do 15. novembra 2018. godine, rekao je bugarski državni tužilac Sotir Tsatsarov, nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost Bugarske.

Kako javlja reporter Al Jazeere iz Bugarske Zoran Kosanović, na konferenciji za medije je saopšteno da je Tarrant u Sofiju stigao letom iz Dubaija, da bi narednog dana iznajmio automobil i posećivao istorijska mesta: Dronovo, Pleven, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad, Plovdiv, Asenovgrad, Bachkovo, Kazanlak, Bansko.

Dosadašnja saznanja govore da je uglavnom reč o posetama istorijskim lokacijama vezanim za balkanske zemlje i borbe hrišćana sa otomanskim vojnicima.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je njegova verzija da je želeo da otkrije istorijska mesta i proučava istoriju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Rečeno je i da je odsedao u gostinskim kućama, odnosno da se nije prijavljivao u velike hotele, kao i da još nije potvrđeno da je bio s nekim u društvu.

Proputovao čitav Balkan 2016.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čoveka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Tarrant je otputovao iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt, gde je iznajmio auto da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio na Balkanu.

Prema istim izvorima on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Christchurchu gde je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje delovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih belih naroda.

Neki elementi se pozivaju na epizode iz istorije Balkana i borbi protiv Otomanske imperije.

Prikaži više
Back to top button
Close