Izrael spreman na veliku operaciju u Gazi

Izvor: Agencije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da je njegova zemlja spremna na vojnu operaciju “velikih razmjera” u Pojasu Gaze dok se Palestinci pripremaju da u subotu u velikom broju izađu na proteste duž granice.

Netanyahu je ipak dodao da bude li Izrael “prisiljen” na “veliku kampanju”, pristupit će joj “s pozicije sile i sigurnosti, pošto iscrpi sve druge mogućnosti”.

Hamas u Pojasu Gaze i Izrael sukobili su se ove sedmice potičući strah od novoga rata. Dosad su ratovali tri puta u Gazi otkako je pokret 2007. preuzeo vlast u enklavi.

Gazu i Izrael u subotu očekuje visokorizičan događaj, stanovnici Gaze su pozvani da u velikom broju izađu na proteste duž granice kako bi obilježili prvu godišnjicu pokreta koji je godinu dana pridonosio porastu napetosti.

Od 30. marta 2018, hiljade stanovnika Gaze svake sedmice učestvuju na skupovima pod nazivom Hod za povratak koje uglavnom prati nasilje blizu ograde koju čuva izraelska vojska.

Pritisak protivnika

Demonstriraju protiv izraelske blokade i za povratak palestinskih izbjeglica koji su protjerani ili su pobjegli sa svoje zemlje nakon osnivanja Izraela 1948.

“Dao sam naredbu da se pošalju pojačanja, da se poveća broj vozila i da se obavi priprema za veliku kampanju”, rekao je Netanyahu nakon obilaska vojnika i oklopnjaka stacioniranih blizu granice s Gazom.

Izrael je ovih dana poslao pojačanja oko enklave. Vojska je u četvrtak saopćila da se uvježbavala za “sve moguće scenarije” i da je poništila dozvole borbenih jedinica u sektoru. Objavila je snimke uvježbavanja vojnika u urbanoj sredini.

Netanyahu je ove sedmice upozorio da, bude li trebalo, neće oklijevati da provede kopnenu operaciju u Gazi, uprkos rizicima.

Smatra se da Netanyahu i Hamas nisu skloni otvorenom vojnom sukobu. Međutim, izraelski premijer je izložen pritisku svojih političkih protivnika na parlamentarnim izborima 9. aprila kod kojih je ishod neizvjestan. Protivnici su ga optužili da nije dovoljno odlučan s Hamasom.

Prikaži više
Back to top button
Close