Izrael uzurpirao prava pet miliona Palestinaca na vodu

Izvor: saff.ba

Piše: Abdullah Nasup

Michael Lynk, specijalni izvještač UN-a za ljudska prava na palestinskim terotorijama, optužio je Izrael da da je uzurpirao vodene kapacitete i prava pet miliona Palestinaca na korištenje vode.  On je to izjavio na 40-oj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

„Palestinci žive pod okupacijom. Nedostatak snabdijevanja vodom s kojim su suočeni, iskorištavanje prirodnih resursa koji pripadaju njima i uništavanje njihovog prirodnog okoliša, sve su to znaci da oni nemaju nikakvog značajnog utjecaja na svoj svakodnevni život“, rekao je Lynk i dodao: „Izraelska politika uzurpacije palestinskih prirodnih resursa i uništavanje okoliša oduzima Palestincima vitalne resurse i to znači da oni jednostavno ne mogu uživati ​​pravo na razvoj. Njihov (izraelski) pristup prirodnim resursima na okupiranim palestinskim teritorijama je da ih koriste kao što suverena država koristi vlastita sredstva, uz znatno diskriminirajuće posljedice.”

Lynk je rekao kako Palestinci koji žive pod okupacionim vlastima moraju uživati u pravima koja im garantira međunarodno pravo, kako bi se zaštiti o njihov suverenitet nad njihovim prirodnim bogatstvima. Takošer je rekao izralska praksa koja se tiče otimanja prirodnih resursa stvara „povećanu zabrinutost“.

„S raspadom prirodnih resursa pitke vode u Gazi, te nemogućnosti Palestinaca da pristupe vlastitim izvorima vode na Zapadnoj obali, voda je postala snažan simbol sistematskog kršenja ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama”, rekao je izvještač UN-a i dodao: „Od 2017. godine, više od 96 posto obalnih podzemnih voda u Gazi, koja je glavni izvor vode za stanovništvo Gaze je neprikladno za ljudsku upotrebu.”

Razlozi za to su prekomjerna uporaba zbog velike gustoće naseljenosti u Gazi, zatim zagađenje koje uzrokuju vode kanalizacije i morske vode, izraelska blokada Gaze, koja traje već 12 godina, i izraelski vojni napadi koji su paralizirali infrastrukturu Gaze gotovo konstantnim nedostatkom električne energije, naveo je ovaj UN-ov službenik.

Prikaži više
Back to top button
Close