Kako je nastao mit da se Kineski zid vidi iz svemira

Izvor: express.hr

Najpoznatija je to struktura koju je napravio čovjek i najveća građevina na svijetu o kojoj postoje razne teorije

Slavni Kineski zid, jedno od sedam čuda svijeta najpoznatiji je simbol Kine. Ovaj veliki spomenik star više od 2000 godine ukupne dužine 21,196 km, a kontinuirano se gradio od 3. stojeća pr.Kr. do 17. stoljeća. Konstrukcija je započela za vrijeme dinastije Qin, vladajuće kineske dinastija u razdoblju između 221. i 206. pr. Kr.

Qin Shi Huangdi bio je kineski car iz dinastije Qin, koji je pod svojom vlašću ujedinio cijelu današnju Kinu i time postao prvi car, vladar Države Qin. Utemeljitelj grada Xianyanga bio je poznat i velikim postignućima, a među njima Kineskim zidom koji je izgrađen kako bi branio sjeverne granice od barbarskih nomada i zaštitio carstvo. Legenda kaže kako je više od milijun radnika poginulo za vrijeme gradnje zida i kako je većina njih pokopana unutar zidina.

Kineski zid | Author: Reinhard Kaufhold/DPA/PIXSELLREINHARD KAUFHOLD/DPA/PIXSELL

Dinastiju Qin zamijenila je dinastija Han, a car Han Gaozu naredio je popravke i izgradnju, a ekspanzija zida nastavila se pod dinastijom Sui. No Kineski zid kakav nam je poznat danas nastao je većinom tijekom moćne dinastije Ming (1368-1644).

Najpoznatija je to struktura koju je napravio čovjek i najveća građevina na svijetu a ova glavna lokacija u Kini zaštićeni je UNESCO spomenik od 1987. godine.

Tijekom godina ovaj simbol kineskog naroda i njihove kulture priča i niz legendi o izgradnji velikog zida. Jedna od najpopularnijih je i ona o Meng Jiangnu čiji je suprug bio prisiljen da sudjeluje u konstrukciji. Kako se nije vratio ona je krenula u potragu za njim. Kada je saznala da je umro i da mu je tijelo pokopano unutra zidina, ostala je uz zid i plakala danima i noćima. Legenda tako kaže kako je njezin jauk izazvao rušenje mosta, a u tim ruševinama ona je konačno pronašla njegovo tijelo.

Jedna od prisutnih legendi je i ona kako se ova veličanstvena struktura može vidjeti i sa Mjeseca, udaljenog oko 384.400 kilometara. Ta legenda korijene vuče iz 1754. godine i pisma engleskog trgovca starinama William Stukeleyja, koji je napisao: “Ovaj moćni zid od 130 km po dužini pobjeđuje samo Kineski zid, što ga čini značajnom figurom na Zemlji, a može se prepoznati i sa Mjeseca”.

Kineski zid | Author: Reinhard Kaufhold/DPA/PIXSELLREINHARD KAUFHOLD/DPA/PIXSELL

Engleski pisac Henry Norman napisao je 1895. godine kako zid “uživa reputaciju jedinog djela ljudskih ruku vidljivog sa Mjeseca”. Vjerovao je kako se zid može vidjeti s Mjeseca jer je on mogao vidjeti mjesečeve kratere. Mit je postao popularniji tijekom 30-ih kada je u crtiću Ripley’s Believe It or Not! nazvan “Najmoćnijim djelom čovjeka, jedinim koji bi bio vidljiv ljudskom oku s Mjeseca”.

I legenda je rasla, i to sve do povratka Neila Armstronga sa Mjeseca. On je tada rekao kako se Kineski zid “definitivno ne može vidjeti sa Mjeseca”.

Astronaut iz Apolla 12 Alan Bean rekao je kako se sa Mjeseca “jedino vidi predivna kugla, sa dijelovima bijele, plave i žute boje, i zelenog raslinja”, a dodao je i kako “na toj razini, udaljenosti, nikakav objekt kojeg su napravili ljudi nije vidljiv”.

Astronauti Eugene Cernan i Ed Lu rekli kako su ga vidjeli iz niske orbite, ali je to moguće samo pod gotovo savršenim uvjetima. “Manje je vidljiv od mnogih drugih predmeta. A morate znati i gdje je da ga znate tražiti “, rekao je Lu.

Da se ne može vidjeti potvrdio je i 2003. godine astronaut Yang Liwei, prva osoba koju je u svemir odletjela uz kineski svemirski program.

Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close