Kako kontrolisati bijes?

Izvor: vijesti.me

Ljutnja je normalan osjećaj i može biti pozitivna emocija kada vam pomaže da riješite kroz probleme ili probleme, bilo na poslu ili kod kuće.

Ljutnja može postati problematična ako vodi agresiji, ispadima ili čak fizičkim obračunima. Kontrola bijesa je veoma važna da bi sebi pomogli da izbjeegnete da uradite ili kažete nešto zbog čega ćete zažaliti. Prije nego što bijes eskalira, možete koristiti specifične strategije za kontrolu bijesa.

1. Odbrojavanje

Odbrojavajte do 10. Ako ste zaista ljuti, počnite od 100. Za to vrijeme, broj otkucaja srca se smanjuje a ljutnja nestaje.

2. Uzmite predah

Vaše disanje postaje sve kraće i brže dok ijes raste. Uhvatite ritam disanja i smanite bijes tako što ćete nekoliko trenutaka polako, duboko udisati na nos a izdisati na usta.

3. Prošetajte

Fizička aktivnost može da smiri živce i smanji ljutnju. Prošetajte, provozajte biciklo… plešite… Sve što vam pokreće udove je dobro za vaš um i tijelo.

4. Opustite mišiće

Progresivno opuštanje mišića poziva vas da se napnete i polako opustite mišiće u tijelu, jednan po jedan. Dok se napinjete i oslobađate, dišite svjesno i lagano.

5. Ponovite mantru

Pronađite riječ ili izraz koji vam pomaže da se smirite i preusmjerite. Ponovite tu riječ opet i opet za sebe kad ste ljuti ili uznemireni. “Opusti se,” “Polako, i” Bićeš u redu “su svi dobri primjeri.

6. Istegnite se

Istezanje vrata i ramena laganim pokretima ili vježbama kao što je joga mogu da vam pomognu da kontrolišete svoje tijelo i emocije. Nije potrebna nikakva fensi oprema.

7. Mentalni bijeg

Uđite u tihu sobu, zatvorite oči i zamislite neku sliku koja vas opušta. Vizualizujte. Usredotočite se na detalje: Koje je boje voda? Koliko su visoke planine? Kako zvuče ptice? Ova praksa vam može pomoći da pronađete mir usred bijesa.

8. Pjevajte

Neka vas muzika udalji od vaših emocija. Stavite slušalice i pjevajte svoju omiljenu pjesmu.

9. Prestanite da pričate

Kada ste bijesni, bićete u iskušenju da dopustite riječima da izlaze iz vas kao bujica, ali je najvjerovatnije da ćete izgovoriti nešto loše. Pretvarajte se da su vaše usne zalijepljene. Trenutak bez govora daće vam vremena da sakupite svoje misli.

10. Pauza

Odmorite se. Udaljite se od drugih. Samo možete da obradite događaje i vratiti vaše emocije u neutralan položaj.

11. Akcija

Upregnite svoju ljutu energiju. Potpišite peticiju. Napišite bilješku. Učinite nešto dobro za nekog drugog. Ulijte svoju energiju i emocije u nešto što je zdravo i produktivno.

12. Napišite u dnevnik

Zabilježite šta osjećate i kako želite da odgovorite. Obradom kroz pisanu riječ možete se smiriti i ponovno procijeniti događaje koji vode do vaših osjećaja.

13. Pronađite instant rješenje

Možda ste ljuti što je vaše dijete još jednom ostavilo sobu neurednu prije nego što je izašlo napolje, iako ste se dogovorili. Zatvorite vrata. Možete privremeno prekinuti svoj bijes tako što ćete ono što vas ljuti skloniti iz vidokruga. Potražite slična rješenja u svim situacijama.

14. Uvježbajte svoj odgovor

Spriječite ispad ponovnim uvježbavanjem onoga što ćete reći ili kako ćete pristupiti problemu u budućnosti. Ovaj period probe daje vam vremena i za igranje nekoliko mogućih rješenja.

15. Zamislite znak stop

Univerzalni simbol za zaustavljanje može vam pomoći da se smirite kad ste ljuti. To je brz način da vam pomogne da vizualizujete potrebu da zaustavite sebe, svoje postupke i udaljite se od trenutka.

16. Promijenite rutinu

Ako vas put do posla i saobraćaj ujutro toliko iznerviraju da ste ljuti prije nego što ste uspjeli da popijete kafu, pronađite novu rutu. Razmotrite opcije koje mogu potrajati duže, ali vas na kraju ostaviti manje nervoznim.

17. Razgovarajte

Nemojte se zaas naljutil. Pomozite sebi da obradite ono što se dogodilo u razgovoru s pouzdanim prijateljem koji pruža podršku i može pružiti novu perspektivu.

18. Smijeh

Ništa ne ubija loše raspoloženje kao dobro. Raspršite svoj bijes tako što ćete tražiti načine za smijeh, bilo da se igrate s vašom djecom, gledate klipove, komediju…

19. Vježbajte zahvalnost

Odvojite trenutak da se usredotočite na ono što je ispravn. Kada shvatite koliko dobrih stvari imate u vašem životu može vam pomoći da neutrališete ljutnju i okrenuti situaciju.

20. Namjestite tajmer

Prvo što vam padne na pamet kad ste ljuti, vjerovatno nije ono što bi trebalo da kažete. Dajte sebi određeno vrijeme prije nego odgovorite. Ovo će vam pomoći da budete mirniji i koncizniji.

21. Napišite pismo

Napišite pismo ili e-mail osobi koja vas je naljutila. Zatim ga izbrišite. Često je izražavaanje emocije u nekom obliku sve što želite.

22. Zamislite da opraštate

Pronalaženje hrabrosti da oprostimo nekome ko vas je uvrijedio zahtijeva mnogo emocionalne vještine. Ako ne možete ići tako daleko, možeš se pretvarati da opraštate i osjetićete da bijes odlazi.

23. Vježbajte empatiju

Pokušajte da zamislite kako je nekome i da vidite situaciju iz njihove perspektive. Kada ispričate priču ili proživljavate događaje onako kako je vidjela druga strana, možda ćete razumjeti i biti manje ljuti.

24. Izrazite svoj bijes

U redu je reći kako se osjećate, sve dok to radite na pravi način. Zamolite pouzdanog prijatelja da vam pomogne. Izlivi ne rješavaju probleme, ali zreli dijalog može pomoći da se smanji bijes. Takođe može spriječiti buduće probleme.

25. Pronađite kreativni kanal

Pretvorite svoj bijes u nešto opipljivo. Razmislite o slikanju, vrtu ili pisanju. Emocije su moćne muze za kreativne pojedince. Koristite svoj kako biste smanjili ljutnju.

640x100 Get A Custom Logo
Prikaži više
Back to top button
Close