Mercedes se oprašta od 6.0 V12

Izvor: B92

Mercedes šalje u penziju svoj moćni 6.0 litarski V12 motor, a za tu priliku pripremljena je oproštajna serija modela AMG S65 opremljena ovom pogonskom jedinicom.

Mercedes-AMG S65 Final Edition imaće premijeru na ženevskom auto-salonu, koji počinje 5. marta uz, takođe oproštajni, Mercedes SLC Final Edition.

Ispod haube ove superluksuzne limuzine nalazi se poznati 6.0 litarski V12, koji u modelu S65 proizvodi 630 ks (463 kW) i čak 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Motor koji je dugo bio nezaobilazan u najmoćnijim AMG verzijama Mercedesovih modela odlazi u penziju zbog pooštrenih ekoloških normi, a u budućnosti će ga zamijeniti 4.0 bi-turbo V8.

Odlazak 6.0 V12 sa scene ne znači da će Mercedesova gama u potpunosti biti lišena dvanaestocilindarskih agregata, s obzirom da će se još neko vrijeme prodavati S65 Coupe i Cabriolet.

Ipak, i ta dva modela će se ugasiti kada u skorijoj budućnosti dođe do smjene generacija S klase.

Nakon toga, V12 će biti moguće pronaći samo u nekom od prestižnih Mercedes-Maybach modela.

Što se tiče Mercedesa-AMG S65 Final Edition, on se suštinski neće razlikovati od stadardne verzije, osim što će biti proizveden u ograničenoj seriji sa oznakom “Final Edition” na karoseriji i u putničkoj kabini.

Prikaži više
Back to top button
Close