Minela, bez gledanja, izgovorila 280 cifara broja Pi

Dana 16.04.2019. godine u osnovnoj školi “Trpezi” u Petnjici u organizaciji profesora matematike Msc. Muhedina Hadžića i učenika viših razreda održano je finale takmičenja u memorisanju cifara iracionalnog broja π (Pi). Iako popularno među zemljama u regionu, ovo takmičenje prvi put je organizovano u ovoj školi, ali i ovom dijelu države.

Ono što je interesantno je da većina ljudi Ludolfov broj ili Arhimedovu konstantu pamti kao 3,14, međutim broj cifara ovog broja kreće se do beskonačno.

Za takmičenje je prijavljeno 12 učenika od šestog do osmog razreda, a samo njih četvoro izgovorilo je više od 100 cifara koje slijede poslije zareza. Učenici koji su prošli u finale za memorisanje su koristili različite tehnike, a pobjednik je Minela Skenderović, učenica VI razreda, koja je prvu grešku napravila tek kod 280. cifre.

Drugo mjesto osvojila je Cikotić Selma, učenica VIII razreda koja je izgovorila 215 cifara broja Pi. Nakon nje, treće mjesto je zauzela još jedna učenica VI razreda, Azemina Skenderović koja je prvu grešku napravila nakon 152. cifre.
Više od 100 cifara izgovorio je i Demir Novalić, takođe učenik VI razreda koji je tečno i sigurno izgovorio 130 cifara.

Skenderović Minela  280
Cikotić Selma 215
Skenderović Azemina  152
Novalić Demir  130

Nakon proglašenja pobjednika direktorica Nermina Pačariz uručila je priznanja ovim učenicima i sa ponosom pohvalila njihovu hrabrost i umijeće koje su pokazali učešćem u ovakvom specifičnom takmičenju. Takmičenju su prisustovali i ostali nastavnici i učenici škole koji su bodrili finaliste.

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE NA LINKU

 

Prikaži više
Back to top button
Close