Ne skidate se sa interneta: Ovo su znaci da ste postali ZAVISNIK i da vam treba liječenje

Izvor: blic.rs

Ne možete da izdržite ni pola sata a da ne pogledate šta se dešava na društvenim mrežama? Osjećate da pretjerujete, ali jednostavno ne možete da prestanete i to traje satima…E pa spremite se za neprijatnu vijest – ako ste svakodnevno „onlajn“ od četiri do osam sati vi ste zavisnik od interneta i potrebno vam je liječenje.

Zavisnost od interneta je poremećaj novijeg doba koji ostavlja negativne i ozbiljne posledice na funkcionisanje ličnosti u svim segmetima života – socijalnom, porodičnom, poslovnom, zdravstvenom… Termin „zavisnost od interneta“ prvi put se pojavio 1996. godine kada ga je psihijatar Ivan Goldberg opisao i uporedio ga sa patološkim kockanjem – objašnjava Nataša Kovačević, specijalni pedagog.

Ova vrsta zavisnosti manifestuje se kao opsesivna želja da provedete veći deo slobodnog vremena koristeći internet.

– Osoba koja je zavisna provodi između četiri i osam sati svog slobodnog vremena pa i više, koristeći internet. Zbog toga zanemaruje svoje poslovne ili porodične obaveze, druženja, kućne poslove…Zavisnik od interneta ne može da prekine aktivnost na internetu čak i kada postane svestan da ima problem – ističe Nataša Kovačević.

Zavisnost se može ispoljiti na različite načine: zavisnost od igranja igrica, od surfovanja internetom, sajberseksa, inetrnet kockanja i zavisnost od kompjutera uopšte.

– Kod zavisnika od interneta često se javlja depresija, nesanica, poremećaji u ishrani, osećaj krivice i potištenosti. Mogu se javiti i telesne promene – gubitak telesne težine, bolovi u leđima, glavobolje…

Lečenje ovog vida zavisnosti zahteva veoma ozbiljan pristup i često uključuje i celu porodicu zavisnika.

– Osobi koja je zavisna od interneta treba stručna pomoć. Za prevazilaženje zavisnosti potreban je stručnjak koji će kroz niz tretmana i stručnu podršku celoj porodici pomoći u rešavanju problema – kaže Nataša Kovačević.

640x100 Get A Custom Logo
Prikaži više
Back to top button
Close