Okončana ekshumacija na Igmanu, ekshumirano 12 tijela

Izvor: balkans.aljazeera.net

Pronađeni su ostaci odjeće i osobnih predmeta žrtava, koji bi mogli olakšati proces identifikacije.

Ekshumacija na lokalitetu Lokvice 1 ispod Golog Brda na Igmanu je okončana, a iz pronađene grobnice je ekshumirano 12 kompletnih tijela.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić je kazala Feni da se radi o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića.

“Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, u ljeto 1992. godine. Nekima od žrtava bile su vezane noge vojnim opasačem”, kazala je Fazlić.

Po njenim  riječima, uz njih su osim odjeće i obuće pronađeni i lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, oružni list, a pronađeno je i nešto nakita.

Fazlić napominje da je lokacija grobnice otkrivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između INO BiH, Tužilaštva BiH, SIPA-e, a na tačnu lokaciju su ukazale čahure koje su pronađene na mjestu zločina, više od njih 30.

Tijela koja su u petak ekshumirana prebačena su u JKP Gradska groblja Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, a kako bi se identitet žrtava utvrdio DNK analizom.

Identitet žrtava

Porodice koje tragaju za svojim najmilijim informaciju o identitetu u petak ekshumiranih žrtava mogli bi imati kroz šest do osam sedmica.

Fazlić kaže da je u petak, nakon ekshumacije, porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih su prepoznali lične stvari svojih najmilijih.

“U potrazi za nestalima u narednom periodu na ovom terenu će se nastaviti rad, te će se proširiti potraga na ovom mjestu, kao i na još dva lokaliteta. Radi se o prirodnim vrtačama za koje se sumnja da kriju tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti. Inače, još se traga za više od 70 nestalih osoba sa područja Hadžića”, kazala je glasnogovornica INO BiH.

Grobnica je pronađena tokom intenzivne potrage i saslušavanja većeg broja svjedoka, nakon čega se pristupilo pretrazi terena, uz korištenje specijalizirane tehničke opreme (detektori metala), kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da su na području površine dva kvadratna kilometra.

Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija, koja je na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na otprilike metar dubine.

Prikaži više
Back to top button
Close