Osnivač Huaweija: SAD potcjenjuje našu snagu

Osnivač i izvršni direktor kineskog telekomunikacijskog giganta Huaweija Ren Zhengfei izjavio je u utorak kako Sjedinjene Američke Države “potcjenjuju” njegovu kompaniju.

“Američko političko osoblje dosadašnjim postupcima pokazuje da potcjenjuje našu snagu”, rekao je on u intervjuu televiziji CCTV i drugim kineskim medijima.

Istakao je kako kompanija ima alternativu za nabavku čipova i kako u tom smislu ne može biti “izolirana” od ostatka svijeta.

Ren je dodao kako će program 5G, koji provodi kompanija, ostati “nepromijenjen” uprkos američkim mjerama.

Po pitanju tehnologije 5G, kako je naveo, druge kompanije će stići Huawei tek za dvije-tri godine.

Spuštanje tenzija

Huawei se nalazi na spisku kompanija s kojima će američke kompanije moći poslovati samo ako za to dobiju dozvolu od vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je zabranio američkim telekomunikacijskim firmama da posluju sa stranim firmama koje mogu predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost u SAD-u.

Trumpova mjera se odnosi i na Huawei, drugog svjetskog proizvođača pametnih telefona, koji je osumnjičen za špijuniranje na račun Kine.

Američke vlasti su u ponedjeljak pokušale smiriti tenzije odlaganjem uvođenja novih mjera za 90 dana, čime bi se Huaweiju i njegovim trgovinskim partnerima dalo vremena da se prilagode.

Prikaži više
Back to top button
Close