Ove navike vraćaju energiju i dobro raspoloženje

Izvor: doktor.rs

U poslednje vreme ste često umorni i ne uspevate da nadoknadite manjak energije odmorom i spavanjem? Šta možete da učinite da biste tokom narednih dana povratili energiju i dobro raspoloženje?

  • Za početak, nemojte preterivati sa slatkišima, čak i ako vam se čini da vam ove namirnice trenutno vraćaju neophodnu energiju tokom dana. Rafinisani šećer izaziva nagli skok nivoa glukoze u krvi i potom i nagli pad, što će kasnije samo pojačati osećaj umora. Kada osetite pad energije, radije birajte namirnice sa nižim glikemijskim indeksom kao što su voće, orašasti plodovi (bademi, lešnici), crna čokolada, kao i namirnice bogate proteinima (jaja, jogurt, meso, riba, mahunarke).
  • Ne zaboravite da pijete vodu – tokom dana pijte bar 8 čaša vode, a smanjite unos napitaka sa kofeinom kao što su kafa, čajevi i energetska pića koji brzo vraćaju energiju, ali potom isto tako dovode do nagle pojave umora.
  • Bavite se sportom – vozite bicikl, plešite, trčite, plivajte – bar tri puta nedeljno po 30 minuta i pokušajte tokom dana češće da šetate na svežem vazduhu.
  • Meditirajte – meditacija ne mora da izgleda ili zvuči kao što nam je često predstavljaju u filmovima. Jednostavno odvojite 5 do 10 minuta za sebe i u miru udobno sedite ili lezite i koncentrišite se samo na disanje (dišite duboko i polako). Ukoliko vam misli odlutaju, jednostavno to konstatujte i lagano ponovo usmerite pažnju na disanje.
  • Odremajte – kratka dremka od 15 do 30 minuta vratiće vam energiju, samo pazite da se ne uspavate. “Kratka” dremka ne bi trebalo da traje duže od 60 minuta budući da u tom slučaju može da deluje čak kontraproduktivno.
Prikaži više
Back to top button
Close