Poplave u BiH: Dječak upao u nabujali potok, traje potraga

Izvor: balkans.aljazeera.net

U potragu za dječakom uključeni su pripadnici policije, Federalne uprave Civilne zaštite i mještani Begovog Hana.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Žepče tragaju za šestogodišnjim dječakom koji je, u mjestu Begov Han, oko podneva pao s bicikla u nabujali potok, prenosi Anadolija.

Iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je potvrđeno da je da se traga za dječakom, a u potragu su uključeni pripadnici Gorske službe spašavanja, policije, Federalne uprave Civilne zaštite i mještani Begovog Hana.

 

Zbog obilnih kišnih padavina pritoke rijeke Bosne u Zeničko-dobojskom kantonu su stvorile velike probleme. Iako su postavljene i mreže na ušće u rijeku Bosnu, rezultata nema.

Obilna kiša prouzročila je poplave i drugdje na sjeveru i centralnim dijelovima Bosne i Hercegovine, pojedina naselja na sjeveru zemlje su prometno odsječena, a građani prijavljuju probleme u opskrbi vodom i strujom, javljaju agencije i lokalni mediji.

Rijeke koje su se izlile na sjeveru Bosne i Hercegovine prouzročile su prekid prometa na pojedinim dionicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića.

Na području općine Teslić proglašeno je vanredno stanje, jer su se izlile sve rijeke na tom području, prenosi Hina.

Prekinuta je i sva prometna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjoj Luci.

U Banjoj Luci od ponedjeljka navečer proglašeno je vanredno stanje, pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mjesta na području grada zbog eventualnih poplava.

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije donio je odluke da se u naseljima Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Priječani uvodi vanredno stanje, prenosi Anadolija.

„S obzirom da rastu vodotoci Vrbanje i Vrbasa i da imamo najavu padavina i vjerovatan rast vodotoka, ovo je preventivna mjera namijenjena tome da građani ozbiljno shvate situaciju i da se ponašaju po posebnim uputstvima, nema razloga za paniku, ali pred nama je noć kako bilo koga ne bi ugrozilo u toku noći“, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Vanredno stanje

On je pozvao građane u naseljima gdje je proglašeno vanredno stanje da materijalna sredstva koja bi se mogla naći na udaru vode, prenesu na više spratove ono što može da se prenese, da se ukloni stoka i minimizira rizik za stanovništvo.

Radojičić je objasnio da se podižu se sve jedinice civilne zaštite, a svi pripadnici u gradu treba da se jave u jedinice.

“Mi ćemo angažovati dodatno ljudstvo, vreće, tehniku, materijalna sredstva i jedinice na kritičnim tačkama. U ovom momentu brane se obale Vrbanje i Vrbasa, ali ne dao Bog treba biti spreman za slučaj evakuacije”, rekao je Radojičić.

Istakao je da je preporuka štaba da u utorak u Banjoj Luci ne rade škole i vrtići, da preveniramo sve što bi se moglo desiti.

Prikaži više
Back to top button
Close