Potpredsjednik FIFA-e na ispitivanju zbog optužbi za korupciju

Izvor: Agencije

Potpredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Ahmad Ahmad je priveden u Parizu zbog optužbe za korupciju.

Samo dan nakon što je Gianni Infantino u Parizu izabran za novog-starog predsjednika FIFA-e, jedan od njegovih najbližih saradnika morao je u policiju na ispitivanje zbog optužbi za korupciju, zlouporabu službenog položaja, ali i za seksualno uznemiravanje, prenijela je Hina.

Ahmad Ahmad je na čelu CAF-a od marta 2017. godine, a optužbe za korupciju i finansijske malverzacije stigle su od glavnog tajnika te organizacije Amra Fahmyja koji je potom otpušten.

„Gospodin Ahmad je ispitivan od strane francuskih vlasti u vezi s navodima vezanim za njegov mandat kao predsjednika Afričke nogometne konfederacije“, potvrdila je FIFA u saopštenju.

‘FIFA nije upoznata s detaljima’

„FIFA nije upoznata s detaljima koji se tiču ​​ove istrage i stoga nije u mogućnosti iznijeti bilo kakav komentar na nju, međutim zatražili smo od francuskih vlasti sve informacije koje bi mogle biti relevantne za istragu koja se odvija u etičkom odboru“” dodali su iz krovne nogometne organizacije.

Fahmi je optužio Ahmada za isplatu mita pojedinim predsjednicima afričkih federacija u iznosu od 20.000 dolara, te za plaćanje 830.000 dolara jednoj francuskoj kompaniji koja je posredovala u nabavci sportske opreme, kao i za to da je potrošio više od 400.000 dolara koji su pripadali CAF-u da bi u Egiptu i Madagaskaru osnovao tvrtku preko koje je kupljeno nekoliko automobila.

Ahmad poriče sve optužbe.

„Sve odluke donesene su na kolektivan i transparentan način“, rekao je Ahmad sredinom aprila.

Vijest o privođenju prvog čovjeka afričkog nogometa dolazi samo dvije sedmice prije početka afričkog prvenstva koje će se održati u Egiptu od 21. juna do 19. jula.

Prikaži više
Back to top button
Close