Prava istina o jajima i holesterolu

Izvor: Vijesti.me

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga što su bogata holesterolom, ali njemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

Pržena, kuvana, poširana… jaja su često na jelovniku za doručak. Nijesu na dobrom glasu jer se smatraju holesterolskim bombama.Njemački nutricionisti tvrde da je to samo djelimično tačno.

Jedno jaje ima solidnu količinu holesterola, oko 400 miligrama u prosjeku. Šef nutricionističkog odjela Dječje univerzitetske bolnice u Minhenu, profesor Berthold Koletzko objašnjava: “Dvije trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle”, kaže Koletzko, prenosi agencija HINA.

Nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena prehrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i sa kokošjim jajima.

“Naša bi preporuka bila do tri jaja nedjeljno”, rekla je portparolka Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl.

Ilustracija(Foto: Pixabay)

To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hljeba, kolača, tjestenine ili majoneza. Gahl priznaje da je “jako teško izbrojati koliko ih ondje ima” i dodaje da nije strašno ako se ponekad malo premaši preporučena nedjeljna doza.

“Svako s visokim nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja sedmično”, objašnjava Gahl. Zdravi pojedinci mogu ih konzumirati i više, kaže Koletzko, napominjući da ostatak prehrane mora biti uravnotežen.

Jaja nijesu bogata samo holesterolom. Bogata su proteinima i vitaminom A, dobrim za oči, imunološki sistem i kožu. Sadrže i lecitin, “hranu za mozak”, odnosno za nervni sistem. Zato su dobra za stariju populaciju, kaže Koletzko.

Mladi ili stari, odgovor na pitanje jesu li jaja za vas zdrava zavisi od toga na koji način su pripremljena. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

I još jedan savjet: jaja treba dobro provati ili ispržiti. To će ubiti salmonelu. Ako ih želite konzumirati sirova, budite sigurni da su svježa. A to se može isprobati tako što se jaje stavi u čašu vode. OAko ostane na dnu – svježe je. Ako polako ‘izranja’ prema površini, treba ga prokuvati ili ispržiti. Ako ‘izroni’ na površinu, najbolje je odmah ga baciti.

Prikaži više
Back to top button
Close