SAD uvele nove sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Izvor: Vijesti.me

SAD su u saglasnosti sa Evropskom unijom i Kanadom uvele nove sankcije ruskim zvaničnicima i kompanijama zbog njihovog “nastavka agresije u Ukrajini”, navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

Šest zvaničnika i osam kompanija, među kojima su grupe oružara izdvojeni su zbog napada na ukrajinske brodove u Kerčkom moreuzu kod Krima i podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Sankcijama se zamrzava imovina navedenih osoba i firmi i zabranjuje trgovanje sa njima.

Sankcije se odnose na četiri ruska zvaničnika iz nacionalne pogranične i obalske službe uključene u napad na tri ukrajinska broda kod Krima u novembru 2018. godine, navelo je američko ministarstvo.

SAD su takođe kaznile dvoje Ukrajinaca separatista uključenih u organizaciju tih izbora Alekseja Najdenka i Vladimira Visotskija koji su stavljeni na crnu listu i njihova moguća imovina u SAD je blokirana i američkim državljanima zabranjeno je trgovanje sa njima.

Osam ruskih firmi među kojima i šest grupa oružara sa operacijama na Krimu takođe su stavljeni na crnu listu Vašingtona.

Među sankcionisanim firmama su dva brodogradilišta, od kojih i Zelenodolsk, najveće rusko brodogradilište, kao i snabdjevač hidroakustičke opreme Okeanpribor, proizvođač dizel motora za rusku mornaricu Zvezda, i proizvođač električnih djelova za rusku vojsku Fiolent.

Stejt department je pozvao Rusiju da vrati Ukrajini zaplijenjene brodove u Kerčkom moreuzu i da oslobodi pritvorene članove posade, kao i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“Od kada je Rusija počela svoju kampanju agresije prema Ukrajini i okupaciju Krimskog poluostrva mi smo sa našim transatlantskim partnerima pokazali čvrsto protivljenje ilegalnom djelovanju Rusije uključujući njen napad u Kerčkom moreuzu”, naveo je Stejt department u saopštenju.

Američka administracija navela je da su 24 ukrajinska pomorca i dalje “ilegalno zatvorena”.

Kako se navodi Rusija nastavlja “okupaciju Krima i Kremlj je takođe podržao ilegalne izbore koje su ukrajinski separatisti organizovali 11. novembra 2018. godine”.

Prikaži više
Back to top button
Close

Adbloker detektovan

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker.