Štrpci su simbol stradanja sandžačkih Bošnjaka

Samir Tandir

Povodom navršavanja 26 godina od otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata na željezničkoj stanici Štrpci. Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Mešihatom IZ-e u Srbiji – Medžlis Prijepolje, organizirala je komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezara”.

Akademiji je prisustvovala delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, delegacija SPP-a na čelu sa akademikom Muamerom Zukorlićem, državni sekretar Zaim Redžepović, delegacija Opštinske uprave Prijepolja na čelu sa Sabirom Hodžić, pomoćnik direktora Uprave za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije dr. Ferid Bulić, predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović, delegacija Internacionalnog Univerziteta kao i imami.

U ime organizatora prisutnima se obratio Samir Tandir zahvalivši se svima koji su došli i na taj način pokazali da nedužne i nevine putnike nisu zaboravili.

“Sa nama su danas tradicionalno predstavnici Islamske zajednice i Bošnjačke kulturne zajednice, ali danas su sa nama i predstavnici Vlade Republike Srbije, Republičkog Parlamenta, predsjednici skupštinskih odbora, predstavnici lokalne samouprave, odbornici u lokalnim skupštinama. To je nešto što trebamo pozdraviti i to je nešto što je dobro, međutim ono što nije dobro i što trebamo istaknuti jeste da u proteklih godinu dana ništa nije učinjeno da se istina o Štrpcima potpuno rasvijetli i tu dolazimo do ključne razlike između nas i drugih političkih subjekata, to je naša hrabrost da i našem političkom partner kažemo istinu koja je možda za njega i gorka. Najveći propust aktuelne Vlade Republike Srbije jeste što u ove tri godine nije imala hrabrosti da u potpunosti otkrije istinu o slučaju Štrpci i na taj način potpuno okrene stranicu kada su u pitanju odnosi između Bošnjačkog naroda i državnih institucija.”

Zbog svega navedenog, poručuje Tandir, danas ne preostaje ništa drugo nego da ponovo uputimo zahtjeve koje svake godine ponavljamo sa ove govornice.

  1. Tražimo da se u potpunosti svi zločinci koji su učestvovali u otmici u Štrpcima, inspiratori tog strašnog zločina otkriju i kazne, bez obzira na poziciju koju su u tom trenutku obavljali u državnom aparatu.
  2. Tražimo da porodice čiji su članovi oteti u željezničkoj stanici Štrpci dobiju status civilnih žrtava rata i da im nadležne institucije isplate punu reparaciju.
  3. Zahtjevamo da se plato ispred Doma Kulture nazove “Trg otetih u Štrpcima“.

Ako je Aušvic simbol za holokaust a Srebrenica simbol za genocid onda su Štrpci simbol stradanja sandžačkih Bošnjaka, kazao je Tandir.

Prikaži više
Back to top button
Close

Adbloker detektovan

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker.