Švajcarska: Milionske kazne za pet najvećih banaka na svetu

Izvor: b92.net

Cirih – Švajcarska komisija za zaštitu konkurencije (WEKO) izrekla je novčane kazne za pet najvećih svetskih banaka, javlja Rojters.

Kažnjene su banke – Barkliz, Sitigrup, Džej-Pi Morgan, Rojal benk of Skotland i japanska banka MUFJ.

Novčane kazne švajcarskog regulatora dolaze samo tri nedelje nakon što je Evropska komisija izrekla kazne toj grupi banaka u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi evra (1,2 milijarde dolara), podseća britanska agencija.

WEKO je saopštio da je otkrio “nekoliko aranžmana sklopljenih između tih banaka o spot trgovanju valutama kojima se krše propisi o zaštiti tržišne konkurencije”.

Trgovci pet banaka su u neformalnim razgovorima na internetu koordinirali transakcije na tržištima deset valuta, uključujući dolar, evro, funtu, jen i franak.

Najviša kazna izrečena je američkoj banci Sitigrup, od 28,5 miliona franaka. Britanski Barkliz je kažnjen sa 27 miliona franaka, Rojal benk of Skotland sa 22,5 miliona, Džej-Pi Morgan sa 9,5 miliona, a japanski MUFJ sa 1,5 miliona franaka.

U dogovaranje su bili upleteni i trgovci švajcarske UBS banke, ali je ona pošteđena kazne jer je obavestila vlasti o kršenju propisa. Pod istragom je još Kredi svis banka, naveli su švajcarski regulatori.

Portparol te banke je izjavio da Kredi svis u potpunosti sarađuje u istražnom procesu i da “namerava energično da ospori suštinu optužbi”.

Prikaži više
Back to top button
Close